Koda: maksuvõla intressimäära võiks saada ka tuleval aastal vähendada

BNS
Copy
Eesti Kaubandus-Tööstuskoda soovib, et 2022. aasta lõpuni pikendataks võimalust vähendada maksuvõla tasumise ajatamisel intressimäära.
Eesti Kaubandus-Tööstuskoda soovib, et 2022. aasta lõpuni pikendataks võimalust vähendada maksuvõla tasumise ajatamisel intressimäära. Foto: Arvo Meeks

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda pöördus rahandusministeeriumi poole, et 2022. aasta lõpuni pikendataks võimalust vähendada maksuvõla tasumise ajatamisel intressimäära.

 

2020. aasta kevadel jõustus maksekorralduse seaduses muudatus, mille kohaselt võis maksuhaldur 2020. aasta 1. maist kuni 2021. aasta 31. detsembrini vähendada maksuvõla tasumise ajatamisel intressimäära kuni 100 protsenti ajatamise otsuse vastuvõtmise päevast arvates. Muudatust põhjendati seletuskirjas vajadusega aidata ettevõtjatel ületada majandusraskused.

Koda pöördus ministeeriumi poole ettepanekuga pikendada seda võimalust 2022. aasta lõpuni, sest praeguseks ei ole kõik sektorid ületanud majandusraskusi. Näiteks ei ole kriisieelsele tasemele jõudnud majutus- ja toitlustussektor. Lisaks tuleb koja hinnangul arvesse võtta, et viimastel kuudel on ettevõtjate majanduslikku olukorda halvendanud väga suur ja ootamatu energiahindade kasv, mida ei ole võimalik igas olukorras kiiresti üle kanda teenuse või toote hinda.

Seega on kaubanduskoja hinnangul igati mõistlik ja vajalik, et ajutine meede kehtiks ka 2022. aastal. Koda tõi välja, et sellest meetmest ei ole võimalik kasu saada nii-öelda pahatahtlikel maksukohustuslastel, sest meedet kasutatakse üksnes siis, kui maksukohustuslase senine maksukäitumine on olnud hea ning maksu- ja tolliametI hinnangul on maksukohustuslasel võimalik maksuvõla ajatamise tulemusena oma makseraskused ületada.

Kaubanduskojale teadaolevalt ei näe meetme pikendamises probleeme ka maksu- ja tolliamet, sest ajatamisgraafikute täitmine on üldjuhul korrektne. Samuti ei näe koda, et sellisel muudatusel oleks oluline negatiivne mõju riigieelarvele, pigem vastupidi, sest aidates ettevõtjail ajutisi raskuseid ületada, tagatakse maksulaekumised tulevikus ning kõrge maksukuulekus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles