Macron ja Draghi soovivad ELi eelarvereformi

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron ja Itaalia peaminister Mario Draghi.
Prantsuse president Emmanuel Macron ja Itaalia peaminister Mario Draghi. Foto: REMO CASILLI

Prantsuse president Emmanuel Macron ja Itaalia peaminister Mario Draghi tegid neljapäeval ettepaneku reformida Euroopa Liidu eelarvereegleid, et võimaldada suuremaid investeerimiskulutusi.

 

Samas tunnistasid nad vajadust vähendada võlgu.

«Nii nagu reeglitel ei tohi lasta takistada meie vastust pandeemiale, ei tohiks need ka hoida meid tegemast kõiki vajalikke investeeringuid,» kirjutasid Macron ja Draghi ajalehe Financial Times võrguväljaandes ilmunud artiklis.

Macron ütles juba 9. detsembril, et kavatseb seada niinimetatud Maastrichti reeglite reformimise üheks oma prioriteediks, kui Prantsusmaast tuleval kuul ELi eesistuja saab.

Ta arutles, et reegel, mille järgi ei tohi liikmesriigi eelarvepuudujääk ületada kolme protsenti sisemajanduse kogutoodangust (SKT), on ajale jalgu jäänud.

Seda seisukohta kordas ta neljapäeval ka koos Draghiga, pöördudes liikmesriikide poole, kel oli kõhklusi bloki tohutu pandeemiajärgse taasterahastu heakskiitmisel.

«Pole kahtlustki, et peame oma võlataset langetama. Aga me ei saa loota selle tegemisele läbi kõrgemate maksude või jätkusuutmatute kärbete sotsiaalkulutustele, niisamuti ei saa me lämmatada kasvu läbi mannetute eelarvekohanduste,» kirjutasid Macron ja Draghi.

«Meil on vaja rohkem manööverdamisruumi ja piisavalt olulisi kulutusi tuleviku nimel ja meie suveräänsuse tagamiseks,» jätkasid nad.

«Võlga, mis on võetud rahastamaks selliseid investeeringuid, mis teenivad kahtlemata tulevaste põlvkondade heaolu ja pikaajalise kasvu huve, tuleb eelarvereeglitega soosida, arvestades, et seda laadi kulutused panustavad tegelikult ka võla jätkusuutlikkusse pikas plaanis.»

Macroni kantselei teatel loodab Prantsuse president, et ELi riigipeade ja valitsusjuhtide mitteametlikul kohtumisel suudetakse koostada hinnang vajaminevate investeeringute mahule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles