Belgia sulgeb aastaks 2025 kõik praegused tuumareaktorid

Copy
Engie tuumaelektrijaam Tihanges Belgias.
Engie tuumaelektrijaam Tihanges Belgias. Foto: Olivier Hoslet

Belgia sulgeb aastaks 2025 seitse tuumareaktorit, kuid ei välista uue põlvkonna tuumatehnoloogia kasutusele võtmist, selgub koalitsioonierakondade neljapäevasest leppest.

Allikas valitsusest ütles, et öö läbi kestnud läbirääkimised hõlmasid lepet «investeerida umbes sada miljonit eurot väikestesse moodulreaktoritesse».

Leppe üksikasjad avaldatakse kell 10.00 GMT (Eesti 12.00) antaval pressikonverentsil.

Belgias võeti aastal 2003 vastu seadus tuumaenergiast järk-järgult loobumiseks.

Valitsus kinnitas eesmärki loobumine aastaks 2025 lõpuni viia, kui see mullu oktoobris ametisse asus.

Küsimus on aga seitsmeliikmelist koalitsiooni, kuhu kuuluvad rohelised, sotsialistid ja peaminister Alexander De Croo liberaalid, lõhestanud.

Frankofoonne liberaalide erakond MR on seisnud vastu tuumaenergiast täielikule loobumisele, mille on ette pannud flaamist roheliste energiaminister Tinne Van der Straeten.

Liberaalide sõnul tuleks osa tuumavõimekusest säilitada, kuna uued gaasielektrijaamad, millega energiavarustust kindlustada tahetakse, on liiga saastavad.

Belgia ringhääling RTBF edastas, et kohtumisel jõuti leppeni investeerida «taastuvasse ja süsinikuneutraalsesse energiasse», sealhulgas uue põlvkonna tuumaenergia.

Valitsusallika sõnul on eelarve selle tegemiseks juba koostatud.

Allikas lisas, et kompromissiga peetakse kinni energiaministri kavast ja «kinnitatakse investeerimismehhanism, mis pandi paika praeguse, ajale jalgu jäänud tuumaenergia väljavahetamiseks».

Tuumaenergia on põhjustanud vaidlusi ka teistes EL-i liikmesriikides. Blokk vaidleb selle üle, kas arvata tuumaenergia ja maagaas oma kestlike, investeerimiskõlbulike energiaallikate nimistusse.

Nimekiri, tuntud ka kui Euroopa Liidu «taksonoomia», luuakse roheenergia edendamiseks ja süsinikuvabale energiale ülemineku võimaldamiseks.

Euroopa Komisjoni sisevolinik Thierry Breton ütles esmaspäeval, et tuumaenergia ja maagaas on jaanuaris esitletavas nimekirjas eeldatavasti sees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles