Vaata, millised ettevõtjad kaitsevad kõige aktiivsemalt oma intellektuaalomandit

PM Majandus
Copy
Patendiameti tööstusdisainilahenduse tunnistus.
Patendiameti tööstusdisainilahenduse tunnistus. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Selle aasta aktiivseima kaubamärgitaotleja tiitel läheb Eesti oma Premia Tallinna Külmhoone ASile, kes esitas 31 taotlust.

Teisel kohal oleva, inforegistri andmetel intellektuaalomandi ja sarnaste toodete rentimisega tegeleva Connected Dots OÜ 16 tähisest pole aga registrisse jõudnud ükski, kõikide taotluste menetlus on lõpetatud, kirjutas patendiamet oma ajaveebis tehtud ülevaates.

Kolmandat-neljandat kohta jagavad 12 taotlusega Läti suur jaemüügikontsern Kesko Senukai Lithuania ja Eesti Bolt OÜ, mis laieneb jõudsalt, sisenedes ka toidupoodide ärisse – seda peegeldavad mh toidukauba ja müügiteenuste klasse sisaldavad taotlused (BOLT, Bolt Market, Bolt Food jt).

2021. esitatud kaubamärgitaotlused

  1. Premia Tallinna Külmhoone AS 31
  2. Connected Dots OÜ 16
  3. Uždaroji akcinė bendrovė "Kesko Senukai Lithuania"12
  4. Bolt Technology OÜ 12
  5. Orkla Eesti AS 11
  6. Arnold Tokko (3 taotlusel on kaasomanik) 9
  7. Primo Water Holdings UK Limited 9
  8. Nicorex Baltic OÜ 8
  9. Novartis AG 8
  10. AS Inbank 7

Kaubamärgiomanike esikolmikus on ülekaalus Eesti ettevõtted. Mahukaimat kaubamärgiportfelli hoiab aga Šveitsi ravimitootja Novartis AG, kellele kuulub 191 riigisisest kaubamärki, mis lõviosas kaitstud ravimiklassis.

190 ja 175 kaubamärgiga on teisel ja kolmandal kohal Eesti toidukaupade tootjad, värskelt Eesti üheks mainekaimaks suurettevõtteks valitud Orkla Eesti AS ja AS Liviko. Kaubamärgiomanike esikümnest on ilmne, et kõige aktiivsemalt kaitsevad Eestis oma brändi- ja tootenimesid just toidukaupu tootvad ettevõtted (kümnest viis).

Suurimad kaubamärgiomanikud 2021. seisuga

  1. NOVARTIS AG 191
  2. Orkla Eesti AS 190
  3. AS Liviko 175
  4. The Procter & Gamble Company 121
  5. Premia Tallinna Külmhoone AS 110
  6. Saku Õlletehase AS 110
  7. Unilever IP Holdings B.V. 109
  8. AS Postimees Grupp 96
  9. Global Wine House OÜ 94
  10. Tere AS 93

Riigisiseste patentide ja kasulike mudelite liidripositsioon kuulub ülekaalukalt Tallinna Tehnikaülikoolile ja seda nii 2021. aastal avaldatud taotluste kui ka suurimate omanike arvestuses. 2021. aastal avaldatud patenditaotlustest nelja omanik on Tehnikaülikool, kõikidel muudel esikümne ettevõtetel on avaldatud patenditaotlusi seejuures vaid üks.

Suurimate patendiomanike esikolmikusse on 11 patendiga jõudnud ka Eesti vanim ja suurim põlevkivitööstusettevõte VKG OIL AS ning toidulisandeid ja funktsionaalseid toite tootev NORDWISE BioTech OÜ.

Suurimad patendiomanikud 2021. seisuga

  1. Tallinna Tehnikaülikool 17
  2. VKG OIL AS 11
  3. NORDWISE BioTech OÜ 8
  4. Nikolay Nayda 7
  5. Valeri Iltšenko 7
  6. Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG 5
  7. Janssen Pharmaceutica N.V. 4
  8. Bayer Intellectual Property GmbH 4
  9. Nokia Technologies Oy 4
  10. OÜ Skeleton Technologies Group 4

Kasulike mudelite omanike esikümnes edestab Tehnikaülikooli ühe registreeringuga siiski eraisikuna füüsikadoktor, uudse meditsiinilise laseri looja Rein Kink, kelle nimel on kaheksa kasuliku mudeli registreeringut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles