Valgevene väetisefirma: Leedu antakse transiidi peatamisel kohtusse (1)

BNS
Copy
Leedu ametnikud kontrollivad kolmapäeval Stasylose raudteejaamas Valgevenest saabunud Belaruskali väetisevaguneid. Hoolimata kehtima hakanud USA sanktsioonidest veerevad rongid endiselt läbi Leedu. 
Leedu ametnikud kontrollivad kolmapäeval Stasylose raudteejaamas Valgevenest saabunud Belaruskali väetisevaguneid. Hoolimata kehtima hakanud USA sanktsioonidest veerevad rongid endiselt läbi Leedu. Foto: Lukas Balandis/15min.lt/scanpix

Valgevene väetiseeksportijad, kellele USA on sanktsioonid kehtestanud, teatasid, et kui Leedu nende toodete transiidi peatab, vastab Minsk kaupade transiidi peatamisega Leedusse, edastas LRT raadio.

Leedu satuks vastamisi mitte ainult Valgevene riigifirma, vaid ka väetise ostjate kohtuhagidega, hoiatas riikliku väetisefirma Belaruskali tütarfirma Belaruskaja Kalinaja Kompanija (BKK).

«Kui Leedu rikub oma rahvusvahelisi lepinguid, kasutame me kõiki võimalikke õiguslikke meetmeid ja pöördume kohtu poole,» ütles firma pressiesindaja Irina Savtšenko.

«Samuti usume, et paljud meie kliendid, väetise ostjad, pöörduvad kohtusse, kuna nad jäetakse ilma nende kaubast ja nad kannataks Leedu otsuse tõttu tõsist kahju,» rääkis pressiesindaja. «See võib sundida neid ostma väetist palju kõrgema hinnaga. Nõuded võivad selles kaasuses ulatuda mitme miljardi euroni.»

«Aga on ka teine asjaolu. Kui Leedu ei suuda täita oma rahvusvahelisi kohustusi, on Valgevene sunnitud andma vastulöögi,» lisas ta.

BKK pressiesindaja sõnul ei anna Belaruskalile kehtestatud USA sanktsioonid Leedu raudteefirmale Lietuvos Geležinkeliaile alust Valgevene väetiste transiidi peatamiseks.

USA kehtestas sanktsioonid BKK-le detsembri algul ja need jõustuvad 1. aprillist. Savtšenko sõnul eeldab ta, et transiidikoridor läbi Klaipėda jääb ka pärast seda avatuks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles