Kallas: andsin suunise Tootsi tuulepargi kohtuvaidlus lõpetada (9)

Sven Randlaid
, ajakirjanik
Copy
Peaminister Kaja Kallas.
Peaminister Kaja Kallas. Foto: Eero Vabamägi/Postimees

Peaminister Kaja Kallase sõnul andis ta paari nädala eest suunise, et Eesti Energia ja Elering lõpetaksid Tootsi tuuleparki puudutava kohtuvaidluse, millega saaks avada tee taastuvenergia osakaalu kasvule elektrienergia tootmises, kirjutab ERRi uudisteportaal.

«Mina andsin suunise, et see kohtuvaidlus tuleb lõpetada. Et kahe riigiettevõtte vahel ei ole mõtet kohtuvaidlust pidada,» rääkis Kallas Vikerraadio saates «Stuudios on peaminister».

«Kas inimestele tundub see õiglane, et maksta 53 eurot megavatt-tunni eest peale, kui meil on sellised energiahinnad. Meie tahaks, et see tuleks ruttu turule ja seda tasu ei küsiks,» andis Kallas mõista, et tema Eesti Energiale vana skeemi alusel toetust ei maksaks.

Teatavasti kaebas Eesti Energia käesoleva aasta alguses kohtusse teise riigifirma Eleringi otsuse jätta Tootsi tuulepark välja niinimetatud vanast taastuvenergia toetuse skeemist. Enne 2017. aastat rajatud tuulepargid saavad 12 aasta jooksul pärast turuhinna toetust 53,7 eurot megavatt-tunnist, mille maksavad kinni tarbijad. Aastas makstakse taastuvenergiatoetust tuuleparkidele kuni 600 gigavatt-tunni toodangu eest, ehk maksimaalselt 32,2 miljonit eurot.

Elering otsustas mullu 15. detsembril, et Tootsi tuulepargi projekt ei mahu vanemasse toetusskeemi, sest arendajal puudus 2016. aasta lõpu seisuga investeerimisprojekti teostamiseks maakasutusõigus, samuti polnud Eesti Energia võtnud endale pöördumatuid kohustusi tuulepargi rajamiseks.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles