Kodulaenumaksed võivad mõne aasta pärast olla tublisti kallimad

Adele Johanson
Copy
Korter
Korter Foto: Mihkel Maripuu

Eestis on kodulaenude intressi aluseks valdavalt 6 kuu euribor, mis on praegu negatiivne. Kui euribor peaks muutuma positiivseks, võib see mõjutada ka eluasemelaenu võtjate laenumakseid.

«Rahaturgudel oodatakse praegu valdavalt, et 6 kuu euribor võib positiivseks muutuda 2024. aastal ja siis hakkaks see mõjutama ka siinsete eluasemelaenu võtjate intressimakseid. Üldiselt oodatakse siiski, et ka pärast positiivseks muutumist jäävad intressimäärad suhteliselt madalaks,» märkis Eesti Panga ökonomist Taavi Raudsaar.

Rahaturu intressimäärad sõltuvad paljudest teguritest, mille muutusi on raske prognoosida, nii et laenuvõtjatel tuleks valmis olla ka järsemateks muutusteks. Eestis ei ole eluasemelaenu intresside fikseerimine seni väga levinud ja pangad pole seda ka liiga julgelt pakkunud.

Viimasel paaril aastal on Eestis sõlmitud keskmiselt 3–4 protsenti eluasemelaenudest fikseeritud intressimääraga. Pisut rohkem tehti seda aastatel 2006–2008.

Pärast üleilmset finantskriisi on intressimäärad valdavalt langenud ja viimastel aastatel püsinud rekordmadalal. «Seetõttu ei ole olnud põhjust intressimäära fikseerida, kuna selle tõusu risk on paistnud väike. Samas – ega pangad seda võimalust klientidele ka väga aktiivselt paku. Võib siiski olla, et tagasihoidliku pakkumise tingib osaliselt klientide vähene huvi ning suurema nõudluse korral pangad seda võimalust aktiivsemalt ka pakuksid,» võttis Raudsaar asja kokku.

«Ühest soovitust, kas eelistada muutuvat või fikseeritud intressimäära, ei ole võimalik anda. See sõltub iga laenuvõtja võimalustest ja eelistustest,» tõdes ta.

Kui laenumaksete summa väike kõikumine ei sega, siis ei ole laenuitressi fikseerimine vajalik. Pealegi peaks muutuva intressimäära korral tulema kogu laenuperiood soodsam.

Kui aga inimene pole valmis kodulaenumaksete võimalikuks kiireks tõusuks, siis võib fikseerimine Raudsaare sõnul mõistlik olla. Valik sõltub muidugi ka sellest, milliseid tingimusi pank ujuva või fikseeritud intressimääraga laenulepingu jaoks pakub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles