EVEA: valitsus on ettevõtjad elektrihinna kompenseerimisel ära unustanud

Copy
EVEA president Heiki Rits.
EVEA president Heiki Rits. Foto: EVEA

Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni juhi Heiki Ritsi sõnul on valitsus elektrihinna kompenseerimisel ettevõtjad ja kultuuriasutused päris ära unustanud ja nende jaoks eelarves lisaraha pole.

«Riik saab 56% rohkem maksuraha, sh ka tänu kasvanud elektrihindadele, aga väidab, et osa sellest hõlptulust tagasi andmine maksumaksjale ei ole asjakohane. Kuidas nii?» küsis Rits. Ettevõtjad on täiesti välja jäetud ja neile  ei pakuta muud leevendust kui võrgutasude alandamist.

Ritsi sõnul näitab selline käitumine ilmekalt selle valitsuse üldist kuvandit: otsustamatust ja venitamist ning kui mingi otsus on lõpuks vastu võetud, on paljude jaoks juba hilja.

«Nii kriise ei juhita, kui igat senti loetakse ja püütakse menetleda asju tavaolukorraga samal ajakursil,» lausus Rits. «II pensionisambast raha välja võtjatelt arvestati automaatselt tulumaks maha, ehk siis, kui riik soovib teenida, osatakse küll efektiivselt toimetada.»

Riik saab 56% rohkem maksuraha, sh ka tänu kasvanud elektrihindadele, aga väidab, et osa sellest hõlptulust tagasi andmine maksumaksjale ei ole asjakohane.

EVEA president Heiki Rits

EVEA töötas välja oma nägemuse rohepöördest, mille keskseks osaks on energiapoliitika hädavajalikud muudatused. EVEA seisukoht põhineb hajutatud taastuvenergia tootmise eelisarendamisel ning energiamonopolide mõju vähendamisel.

«Lühiajaliselt võib muidugi rääkida riiklikust kompensatsioonist, kuna praegu on tegemist suures osas riigi valitseva mõju all oleva elektrituruga,» ütles Rits. «Siiski näeme, et elektrihinna või võrgutasude osalise kompenseerimise asemel oleks pigem vaja suunata neid vahendeid ettevõtjate investeeringute toetamiseks lokaalsete taastuvenergialahenduste loomiseks.»

Lisaks ootab EVEA riigilt takistuste kõrvaldamist valminud päikesejaamade võrku ühendamisel. «Hetkel ootavad võrku ühendamist kümned valmisehitatud jaamad, eelkõige Elektrilevi põhjendamatu venitamise tõttu,» märkis Rits. «Oleme seisukohal, et Elektrilevi tuleb lahutada Eesti Energia kontsernist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles