Soomes käivitati Olkiluoto uus tuumareaktor

Erkki Erilaid
Copy
Möödunud kuul avatud Soome Olkiluoto tuumajaama kolmas reaktor.
Möödunud kuul avatud Soome Olkiluoto tuumajaama kolmas reaktor. Foto: STAFF

Täna öösel käivitati Soome Olkiluoto tuumajaama kolmas reaktor. Pärast väikestel võimsustel tootmiskatsetusi hakkab jaanuari lõpus jaam  edastama võrku elektrit 30-protsendilise võimsusega.

Regulaarne elektritootmine algab Olkiluoto 3 reaktoris 2022. aasta juunis. Uus reaktor suurendab Soome tootmisvõimsust 1600 megavati (MW) võrra, mis moodustab 14 protsenti põhjanaabrite praegusest tarbimisest. Võrdlusena: Eesti ajalooline tiputarbimine on olnud 1587 megavatti; kaablite ülekandevõimsus on meil Soomega 1000 MW.

Telli Postimehe majandustoimetuse iganädalane uudiste ülevaade e-mailile

Liitu uudiskirjaga

Eelmisel nädalal andis Soome Kiirgus- ja Tuumaohutusamet (STUK) loa uue tuumareaktori käivitamiseks. STUKi hinnangul on kriitilise ja väikese võimsusega katsete tingimused täidetud ning katsed näitavad, et jaam töötab plaanipäraselt. Katseperioodil jaanuarist juunini toodab jaamaüksus elektrit erineva võimsusega. Tegemist on esimese korraga enam kui 40 aasta jooksul, kui Soomes võetakse kasutusele uus tuumareaktor, kirjutas Yle.

«See hetk jääb igaveseks meelde kui märk raskest tööst meie uue tootmisüksuse kasutuselevõtmiseks. See räägib suurest professionaalsusest tuumatööstuses ja soovist Soome suurim kliimategu teoks teha,» ütles tuumajaama operaatorfirma Teollisuuden Voima tootmisdirektor Marjo Mustonen pressiteates.

Uut tuumareaktorit on soomlased oodanud kaua. Tuumaenergia ettevõte Teollisuuden Voima esitas taotluse kolmanda reaktori rajamiseks juba 2000. aastal. Jaama ehitus algas 2005. aastal, kuid valmimine lükkus mitu korda edasi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles