Eesti käivitab vanade hoonete renoveerimismaratoni

BNS
Copy
Möödunud aastal valmis Eesti riiklik rekonstrueerimisstrateegia, mis seadis sihiks aastaks 2030 korda teha 22 protsenti rekonstrueerimata hoonete pindalast ning aastaks 2050 peaaegu kogu hoonefondi.
Möödunud aastal valmis Eesti riiklik rekonstrueerimisstrateegia, mis seadis sihiks aastaks 2030 korda teha 22 protsenti rekonstrueerimata hoonete pindalast ning aastaks 2050 peaaegu kogu hoonefondi. Foto: Sander Ilvest/Postimees Grupp

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium (MKM) sõlmis lepingu Euroopa kliima, infrastruktuuri ja keskkonna rakendusametiga (CINEA), mille alusel saab Eesti 9,5 miljoni euro suuruse rahastuse riikliku rekonstrueerimisstrateegia elluviimiseks.

Koos Eesti enda panusega on projekti Buildest kogueelarve ligi 16,3 miljonit eurot, teatas ministeerium. Eestis on väga palju vanu hooneid, mis raiskavad asjatult energiat ja raha, kuid mille saaks muuta renoveerimise abil tunduvalt säästlikumaks, selgitas majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

Möödunud aastal valmis Eesti riiklik rekonstrueerimisstrateegia, mis seadis sihiks aastaks 2030 korda teha 22 protsenti rekonstrueerimata hoonete pindalast ning aastaks 2050 peaaegu kogu hoonefondi. 

Projekt Buildest sisaldab tehniliste lahenduste väljatöötamist, pilootlahendusi, kliimariskide ja ringmajandusega seonduvaid tegevusi, digitaalsete tööriistade arendamist ja renoveerimisalase teadlikkuse tõstmist. Projekt kestab 2028. aastani sinna on kaasatud omavalitsused, mittetulundusühingud, ministeeriumid, ülikoolid, erialaliidud ja riigiasutused.

Eelmisel nädalal avaldas Euroopa Komisjon hoonete energiatõhususe direktiivi eelnõu, mille kohaselt peaks Euroopa Liidus asuvad hooned olema aastaks 2050 süsinikuheitmevabad.

Selleks, et parandada nõrgemas seisus olevate hoonete omanikele laenuraha kättesaadavust, on Eestis käivitamisel elamuinvesteeringute rahastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles