Gaasihinnad tõusid Euroopas hüppeliselt Vene ekspordi vähenemise tõttu (7)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Gaasikompressorjaam Jamali-Euroopa torujuhtmel.
Gaasikompressorjaam Jamali-Euroopa torujuhtmel. Foto: VASILY FEDOSENKO

Euroopa maagaasi hinnad tõusid esmaspäeval üle 8 protsendi, lähenedes kõigi aegade kõrgeimale tasemele, kuna Venemaa tarned Saksamaale läbi Jamali-Euroopa torujuhtme on väga madalal tasemel.

Gaasihindade kiire tõus Euroopas 2021. aastal on põhjustanud elektrihinna tõusu, suurendanud muret inflatsioonile avaldatava mõju pärast ja käivitanud tarnijate kokkuvarisemise Suurbritannias, vahendab Reuters.

Hollandi gaasifutuuride hetkehind on 147,00 eurot/MWh ehk kõigi aegade kõrgeim, oktoobris püstitatud 155 euro suurune rekord on silmapiiril.

Saksa võrguoperaatori Gascade andmed näitasid, et gaasivood on vähenenud, kuna Venemaa Gazprom alustas reedel Nord Stream 2 gaasijuhtme teise liini täitmist gaasiga, mis on suurendanud Euroopa energiavarustuse muret.

Saksamaa ja Poola piiril asuvas Mallnowi mõõtepunktis vähenes vooluhulk umbes 370 000 kilovatt-tunnini (kWh/h), võrreldes laupäevase üle 1,2 miljoni kWh/h ja reedese üle 10 miljoni kWh/h tasemega.

«Gazprom tarnib gaasi vastavalt tarbijate taotlustele ja täielikus vastavuses kehtivate lepinguliste kohustustega,» ütles Gazprom. Venemaa gaasihiiglane ei ole detsembriks gaasijuhtme kaudu transiidimahte broneerinud ja ostab võimsust igapäevastel oksjonitel.

Enampakkumise tulemuste kohaselt broneeris Gazprom jaanuariks 8,3 miljonit kWh/h gaasitransiidi läbilaskevõimsust läbi selle trassi. Jaanuariks pakutud koguvõimsus oli samas 38,4 miljonit kWh/h.

 
Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles