Eralennukiäris käib enneolematu buum

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Justin Bieberile kuuluv lennuk Teterboro lennujaamas New Jersey osariigis (USA).
Justin Bieberile kuuluv lennuk Teterboro lennujaamas New Jersey osariigis (USA). Foto: Foto: Shannon Stapleton/scanpix

Ehkki Microsofti kaas­asutajast Bill Gatesist sai ajakirja Forbes arvutuste kohaselt USA jõukaim inimene 1993. aastal ning maailma rikkaim inimene kaks aastat hiljem, tegi ta kuni 1997. aastani kõik oma lennud turistiklassi reisijana. Alles siis ostis ta endale eralennuki, ja seda mitte Microsoftile, vaid isiklikult just endale.

Samal ajal kui koroonapandeemia kukutas maailma lennureiside äri nii madalale orbiidile, et enamik lennufirmasid ilma riigiabita ellu ei jäänud, õitseb eralennukite äri täies hiilguses. Selle põhjus ei ole mitte üksnes pandeemia, mis pani ettevõtjaid ja lihtsalt jõukaid inimesi alternatiivseid reisimisvõimalusi otsima, vaid ka rikkamate inimeste muutumine üha rikkamaks – nii rikkaks, et nad saavad endale eralennukit lubada. Ja kes on enda jaoks sellise mugava reisimisviisi leidnud, sellest loobuda enam ei taha.

Sel aastal on toimunud juba 4,2 miljonit eralennukireisi, kirjutab lennundusstatistika analüüsifirma WingX andmetele tuginedes majandusleht Financial Times. Rekordiline on reiside arv olnud juba kuus viimast kuud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles