Hiina käskis Amazonil kustutada Xi Jinpingi raamatu arvustused

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Raamatu «Xi Jinping: Hiina valitsemine» eksemplarid Hongkongi raamatumessil.
Raamatu «Xi Jinping: Hiina valitsemine» eksemplarid Hongkongi raamatumessil. Foto: TYRONE SIU

Amazoni jõupingutused Hiina valitsuse poolehoiu saamiseks hõlmasid muuhulgas president Xi Jinpingi raamatu kritiseerimise vaigistamist oma Hiina müügipunktis, selgus Reutersi aruandest.

 

Raporti andmetel kustutati ja keelati umbes kaks aastat tagasi Pekingi käskkirja tõttu Amazon.cn müügikeskkonnast Xi Jinpingi raamatu «Hiina valitsemine» hinnangud, kommentaarid ja arvustused. Ühe intsidendiga kursis oleva tundmatu inimese sõnul olid taotluse ajendiks hinnangud, mis andsid teosele vähem kui maksimaalsed viis tärni.

Antud käik oli üks osa laiemast kampaaniast, mille eesmärk oli tagada, et Amazon saaks jätkata äritegevust maailma kõige suurema rahvaarvuga riigis, kus nende Kindle'i ja pilvandmetöötluse valdkondadel on ruumi kasvuks. 2018. aastaks sai ettevõte «üha rohkem taotlusi Hiina järelevalveasutustelt, et nad eemaldaksid teatud sisu, millest enamik oli poliitiliselt delikaatne,» väidab Reutersi tsiteeritud ettevõttesisene teabedokument.

Aruandes kirjeldatud kogemus peegeldab Apple'i kogemust, mis on viimastel aastatel võtnud Pekingi nõudeid üha enam arvesse. Apple täitis 2019. aastal 97 protsenti Hiina valitsuse taotlustest saada teavet kasutajate seadmete kohta, mis on märkimisväärne tõus võrreldes 65 protsendiga 2014. aastal.

Teised USA ettevõtted, nagu Yahoo! ja Microsofti LinkedIn, on seevastu sel aastal Hiina turult lahkunud, viidates üha keerulisemaks muutuvale äri- ja õiguskeskkonnale riigis.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles