Saksa Bundesbanki juhiks nimetati Joachim Nagel

Copy
Bundesbanki uus juht Joachim Nagel.
Bundesbanki uus juht Joachim Nagel. Foto: Sepp Spiegl

Saksa valitsus nimetas Bundesbanki uueks juhiks ökonomist Joachim Nageli, teatas rahandusminister Christian Lindner esmaspäeval.

 

Lindner nimetas Nagelit Twitteri-postituses «kogenud inimeseks», kes esindab pärast keskpanga pikaajalise juhi Jens Weidmanni lahkumist Bundesbanki järjepidevust.

Nageli nimetasid koos ametisse Lindner ja detsembri algul ametisse asunud Saksamaa uus liidukantsler Olaf Scholz, kes juhib Sotsiaaldemokraatide, Roheliste ja liberaalse FDP koalitsioonivalitsust.

55-aastasel Nagelil on majandusteaduste doktorikraad Karlsruhe tehnoloogiainstituudist ning ta kuulub Scholzi juhitud sotsiaaldemokraatide ridadesse.

2020. aastast alates on ta Rahvusvaheliste Arvelduste Panga (BIS) pangandusosakonna asejuht ning olulise osa oma karjäärist veetis ta Bundesbankis. BIS-i peetakse keskpankade keskpangaks.

17 aasta jooksul hellitavalt Bubaks kutsutud Bundesbankis juhtis Nagel turgude osakonda ning vastutas ka panga IT osakonna eest.

Nagel vahetab keskpanga juhi kohal välja Weidmanni, kes oli häälekas range rahanduspoliitika pooldaja ning inflatsiooni jälgija.

Pärast kümmet aastat Frankfurdis asuva Bundesbanki eesotsas teatas Weidmann oktoobris kavatsusest aasta lõpul amet maha panna.

Bundesbank saab «Jens Weidmannile loomuliku, oma maja sees sirgunud mantlipärija,» ütles ING-i ökonomist Carsten Brzeski.

«Nagel peaks jätkama Weidmanni rolli konservatiivsema rahanduspoliitika kaitsjana,» ütles ta.

Nageli ametisse määramine toimub Bundesbankile ja ka teistele keskpankuritele keerulisel ajal.

Inflatsioon tõusis Saksamaal novembris üle viie protsendi, mis on kõrgem Euroopa keskmisest. Järsu tõusu põhjuseks oli energiahindade tõus ning pandeemiaga seotud materjalide ja komponentide puudus.

«Arvestades inflatsiooni ohte, suureneb stabiilsusele suunatud rahanduspoliitika olulisus,» ütles Lindner.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles