Aab: energia hinnašoki lisameetmed pole ka pärast tänast kokkulepet laualt maas (3)

PM Majandus
Copy
Riigihalduse minister Jaak Aab.
Riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Remo Tõnismäe

Keskerakonna valitsusdelegatsiooni juhi, riigihalduse ministri Jaak Aabi sõnul on erakond seisukohal, et tänases olukorras tulnuks rakendada enam meetmeid nii inimeste toimetulekuks kui ka ettevõtjate toetamiseks, sealhulgas alandada energia käibemaksu.

Aabi sõnul olid kõnelused valitsuses väga keerulised ning arusaam olukorrast ning lahendustest erinev. «Elektri ja gaasi hinnatõus on tulnud šokina nii eratarbijatele kui ka ettevõtjatele ning inimestel ei olnud võimalik sellist anomaaliat ette näha. Seetõttu pakkus Keskerakond kõneluste jooksul korduvalt erinevaid meetmeid, millest osa on tänaseks kokku lepitud, kuid teisi koalitsioonipartner kahjuks võimalikuks ei pidanud,» tõdes Aab.

Ta viitas käibemaksu alandamisele 20-lt 9-le protsendile ning elektri võrgutasu täielikule kaotamisele, mis Reformierakonna toetust ei pälvinud.

Valitsuskoliatsioonis jõuti kokkueppele, et energia hinnašoki tõttu langetatakse gaasi võrgutasu kuni märtsikuuni nulli ning leibkondadele omavalitsuste kaudu makstavate toetuste puhul kehtestati sissetuleku piiriks 1125 eurot. Sellest saab lähemalt lugeda siit. 

Aab rõhutas, et Keskerakonna hinnangul tulnuks meetmeid aga veelgi lisada, et toetada kõigi Eestimaa inimeste toimetulekut ning parandada ettevõtjate konkurentsivõimet. «Külmad talvekuud ja arved on alles ees ootamas, mistõttu ei ole meie hinnangul lisameetmed laualt maas ka pärast tänaseid kokkuleppeid ja võivad vajada ülessulatamist,» leidis ta.

«Usume jätkuvalt, et ka käibemaksu alandamine mitte ainult ei vähendaks elektriarvet, vaid toetaks ka tarbijate toimetulekut ning vähendaks hinnasurvet erinevates valdkondades,» kinnita Aab.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles