Riigikohus jättis Sõnajalgade kaebuse rahuldamata: Enefit Greeni ja Nelja Energia koondumine oli õiguspärane

BNS
Copy
Tuulepark maismaal.
Tuulepark maismaal. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Riigikohus ei võtnud menetlusse Andres ja Oleg Sõnajalaga seotud ettevõtete kassatsioonkaebust, mis vaidlustas konkurentsiameti antud loa Enefit Greeni ja Nelja Energia ühinemisele.

2018. aasta juunis teavitasid Enefit Green ja Nelja Energia konkurentsiametit ühinemisest. Nimelt ületas koondumise osaliste 2017. aasta käive konkurentsiseaduses sätestatud piiri, mis tähendab, et amet pidi koondumist kontrollima.

2018. aasta 6. novembril andis amet koondumisele loa, kuid selle vaidlustasid Eleon, Eesti Elekter, Eurowind, Vaivara Tuulepark, Roheline Elekter, Aidu Tuulepark, Audru Tuulepark ja Estwind Energy. Kaebajad nõudsid otsuse tühistamist ning koondumise mõjude kõrvaldamist konkurentsiameti poolt.

Vaidluse põhisisuks oli küsimus, mis on kaubaturuks, kus koondunud Enefit Green ja Nelja Energia tegutsevad. Konkurentsiamet leidis, et see hõlmab vähemalt Eestit ja Soomet, sest elektrienergia hulgimüük Skandinaavias ja Baltikumis toimub valdavalt elektribörsi Nord Pool vahendusel.

Arvestades ka Eesti ja Soome vahelisi ülekandevõimsusi tähendab see, et elektrienergia tootmise ja hulgimüügi puhul konkureerivad omavahel nii Eestis kui Soomes tootmisvarasid omavad ettevõtjad. Amet leidis, et Eesti ja Soome kaubaturul Enefit Greeni ja Nelja Energia koondumine olulisel määral konkurentsi ei mõjuta.

Kaebajad leidsid, et konkurentsiamet ei ole arvestanud kõiki olulisi asjaolusid, et lugeda Eesti ja Soome üheks geograafiliseks turuks.

Kuna riigikohus ei võtnud kaebust menetlusse, siis jääb jõusse Tallinna ringkonnakohtu 2021. aasta 17. juuni otsus, millega jäeti apellatsioonkaebus rahuldamata ning Tallinna halduskohtu otsuse resolutsioon muutmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles