INTERVJUU Aavo Kärmas: 2030. aastal saab kogu Eesti elektritarbimise katta roheenergiaga (17)

Erkki Erilaid
Copy
Kui turule lisandub rohkem taastuvenergia lahendusi, siis sõltume ka vähem suurest Venemaa gaasihindadega manipuleerimisest, ütleb Aavo Kärmas.
Kui turule lisandub rohkem taastuvenergia lahendusi, siis sõltume ka vähem suurest Venemaa gaasihindadega manipuleerimisest, ütleb Aavo Kärmas. Foto: Eero Vabamägi

Enefit Greeni juhi Aavo Kärmase hinnangul saaks juba 2030. aastal Eestis tuulikutega toota aastas peaaegu sama palju elektrit, kui tarbitakse. Üks põhjus, miks me näeme praegu nii kõrgeid elektrihindu, on Kärmase sõnul tegemata jäänud taastuvenergiaprojektid.

Miks on Eestis taastuvenergiaprojektid tegemata jäänud ja juba kaheksa aastat pole siinmail kerkinud ühtegi tuuleparki? Miks pooled pole suutnud nende rajamises kokku leppida?

See, et pooled ei ole suutnud omavahel kokkulepeteni jõuda, ei ole kaugeltki ainuke asi, mis tuuleparkide rajamist on takistanud. Siin on rida muid põhjusi, nagu näiteks küllaltki madal elektri hind, mis ei ole innustanud piisavalt investeerima, vana toetusskeemi lõppemine aga ka riigikaitselised piirangud.

Samas näpuga näitamine ja süüdlaste otsimine ei aita meid edasi. Minevikku muuta ei saa, seega tuleks vaadata tulevikku. 2030. aastaks seatud rohe-eesmärgid tuleb täita ja selleks ei ole palju aega jäänud. Kaheksa aastat on energeetikas väga lühike aeg. Ühe tuulepargi nullist ehitamine Eestis kestab vähemalt viis aastat – planeeringud, keskkonnamõjude uuringud, hanked ja ehitamine, see võtab tublisti aega. Teisalt on ühe tuuliku tööiga 30 aastat ja rajamisele kuluv aeg ei tundugi enam nii pikk.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles