Viimsi vald annab Kelnase ja Leppneeme sadamad riigile

Copy
Leppneeme, Viimsi vald. Avatud kalasadamate päev Leppneeme sadamas.
Leppneeme, Viimsi vald. Avatud kalasadamate päev Leppneeme sadamas. Foto: Eero Vabamägi

Viimsi vallavolikogu andis vallavalitsusele loa alustada läbirääkimisi Kelnase ja Leppneeme sadamate üleandmiseks riigile eesmärgiga tagada sadamate arendamiseks vajalike investeeringute elluviimine.

Viimsi vallas asuv Leppneeme sadam ning samuti Viimsi valla koosseisu kuuluval Prangli saarel paiknev Kelnase sadam teenindavad Prangli laevaühendust, kuid mõlemat sadamat kasutavad aktiivselt ka kohalikud paadiomanikud, saare elanikud ja merega seotud teenuseid osutavad ettevõtted. Sadamad on aga kehvas olukorras, akvatooriumid vajavad süvendamist ning sadamarajatised korrastamist. Kuigi Viimsi on üks Eesti jõukamaid omavalitsusi, ei ole vallavalitsus leidnud raha sadamate rekonstrueerimiseks. Võimalusest need riigile kuuluvale ASile Saarte Liinid üle anda on räägitud juba paar aastat. 

Viimsi valla teatel on sadamate seisukord koostöös ASiga Saarte Liinid põhjalikult üle vaadatud, lisaks teostati vaatlusi, käidi läbi dokumentatsioon, arutati läbi vajadused sadamate laiendamiseks ja arvutati välja hinnangulised ehitusmaksumused.

Ühiselt leiti, et sadamad vajavad ühtekokku vähemalt 8,15 miljoni euro suurust investeeringut, kuigi praeguste ehitushindade juures võib see vajadus olla veelgi suurem. Selle info põhjal tegi majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ettepaneku anda sadamate kinnistud põhivarana riigile, et teha mahukaid infrastruktuuri ehitustöid.

Vallavalitsus esitas sadamate kinnistute võõrandamise ettepaneku volikogule ja volikogu toetas ettepanekut. Edasi on kavas koostöös riigiga täpsustada tegevuste ajakava ja ülesanded, et leppida kokku täpsemates sammudes.

ASile Saarte Liinid kuulub 18 sadamaga võrgustik üle Eesti. Nende hulgas on varem samuti Viimsi vallale kuulunud, kuid Saarte Liinidele üle antud Naissaare sadam, mis sai värskelt renoveeritud. Kelnase ja Leppneeme sadamate üleandmine riigile võimaldab sadamad välja arendada. See loob juurde sadamakohti ning elavdab kohalikku ettevõtlust ja mereturismi, teatas vald.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles