Vaid kolm riiki Euroopas on seksi ostmise ja müümise kuriteoks kuulutanud (1)

PM Majandus
Copy
Mitmed organisatsioonid nõuavad naistele õigust ise oma keha üle otsustada.
Mitmed organisatsioonid nõuavad naistele õigust ise oma keha üle otsustada. Foto: Pexels / CC0 Licence

Ehkki seksiteenuste pakkujate suhtes vägivalla kasutamise ja inimkaubanduse vastu võitlemisega tegelevad mitmed rahvusvahelised organisatsioonid, on vaid kolmes Euroopa Liidu riigis kehtestatud seksi ostmisele ja müümisele täielik keeld, mis kriminaliseerib nii ostjad kui ka müüjad.

Prantsusmaa, Rootsi ja Iirimaa järgivad niinimetatud Põhjamaade uusorjanduse vastast mudelit, mis muudab seksitöötajate pakkumise ebaseaduslikuks. Enamik ELi liikmesriikidest suhtub inimestesse, kes vabatahtlikult raha eest seksuaalsuhteid pakuvad, üsna leebelt, vahendab statista.com veebilehekülg.

Sellised riigid nagu Austria, Saksamaa ja Madalmaad peavad seksiteenuse osutajaid tavalisteks töötajateks. Näiteks võimaldab Saksamaal 2002. aastal vastu võetud prostitutsiooniseadus seksitöötajatel sõlmida tavalisi töölepinguid, mis teoreetiliselt pakuvad tööseaduste kaitset ning nõuavad registreerimist ja maksude tasumist. Samas jõudis valitsus 2007. aastal selle seaduse mõju analüüsides järeldusele, et töötingimused on paranenud vaid 35 protsendil riigi seksiteenuste pakkujatest.

Holland legaliseeris seksikaubanduse juba 2000. aasta oktoobris ning lubas vabakutselistel ja palgatud seksitöötajatel liituda ametlike ametiühingutega, kusjuures rahvaküsitlused näitasid seksitöö kui tavalise töö ja bordellide seadustamise laialdast toetust.

Kuigi seksitöö on iidne tegevusharu, on see endiselt aktuaalne teema mitte ainult rahvusvahelisel seksitöötajatevastase vägivalla lõpetamise päeval, mida tähistati eile, 17. detsembril. Sellised organisatsioonid nagu Euroopa seksitöötajate õiguste liit ja ülemaailmne seksitööprojektide võrgustik võitlevad küll inimkaubanduse lõpetamise eest, kuid tunnustavad samal ajal vabatahtlike seksitöötajate nõudmist selle töö häbimärgistamisest vabastamiseks ning inimestele oma keha ja sissetulekute üle kontrolli andmiseks.

Teiselt poolt nõuavad mõned inimõigusrühmitused ja teise laine feministid kõigi tasuliste seksuaalsuhete täielikku kaotamist ja kriminaliseerimist vähemalt ostja poolel.

Kaart, mis peegeldab Euroopa riikide suhtumist seksitöötajatesse. Punased riigid: nii müük kui ost on illegaalne; oranžid riigid: seksi ostmine on illegaalne, müük legaalne; helerohelised riigid: seksi ost ja müük on legaalne, kuid selle vahendamine illegaalne; sinised riigid: seksi ost ja müük on legaalne ja õiguslikult reguleeritud.
Kaart, mis peegeldab Euroopa riikide suhtumist seksitöötajatesse. Punased riigid: nii müük kui ost on illegaalne; oranžid riigid: seksi ostmine on illegaalne, müük legaalne; helerohelised riigid: seksi ost ja müük on legaalne, kuid selle vahendamine illegaalne; sinised riigid: seksi ost ja müük on legaalne ja õiguslikult reguleeritud. Foto: Statista
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles