Bruce Spirngsteen müüs enda elutöö poole miljardi eest maha (2)

Carl-Robert Puhm
, majandusajakirjanik
Copy
Bruce Springsteen.
Bruce Springsteen. Foto: Jamie McCarthy/Scanpix Baltics

Muusik Bruce Springsteen müüs enda teosed koos autoriõigustega 500 miljoni  eest ettevõttele Sony Music Entertainment, vahendab BBC.

Tehingu järel on Sonyl omandiõigused kõigile Springsteeni stuudioalbumitele, sealhulgas sellistele klassikutele nagu «Born To Run», «The River» ja «Born In The USA».

Kuigi Sony plaadifirma all on Springsteen olnud sisuliselt kogu karjääri, kuulusid autoriõigused varem talle endale.

Enda autoriõigusetest loobumine pole muusikatööstuses siiski sugugi haruldane. Sarnasel viisil on enda loomingulistest õigustest loobunud näiteks ka Bob Dylan, Paul Simon, Blondie kui ka David Bowie.

BBC kirjutab, et Springsteeni tehing peaks olema aga muusikaajaloo kõige kallim, kui Billboardi esitatud numbrid paika peavad. Võrdlusena, Bob Dylan müüs eelmise aasta detsembris oma enam kui 600 looga muusikakataloogi Universal Music Groupile ca 300 miljoni dollari suuruse hinnaga. 

Põhjus, miks artistid oma loomingu õigustest lahti ütlevad, peitub lühemas ajahorisondis. Muusikud tahavad endale kiiremat tulu ja finantsilist kindlustatust, samas kui levitajatel on aega kunagiste hittlugude pealt teenida pikki aastaid.

Seda, et Springsteeni muusika elab endiselt edasi, näitab tõsiasi, et 20-kordse Grammy võitja teosed teenisid mullu umbes 15 miljonit dollarit tulu.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles