Naabervaldade elanikud kasutavad hoolega Tallinna jäätmejaamasid

BNS
Copy
Järjekord Pääsküla jäätmejaamas.
Järjekord Pääsküla jäätmejaamas. Foto: Liis Treimann

Tallinna linn sõlmib aastased koostöölepingud Viimsi ja Saue vallaga, mille kohaselt saavad Viimsi valla elanikud kasutada Pärnamäe jäätmejaama ning Saue valla elanikud Pääsküla jäätmejaama tallinlastega samadel tingimustel.

Suurenenud külastatavuse tõttu on Viimsi valla lepingutasu võrreldes eelmise aastaga suurenenud 72 protsenti ja Saue valla tasu 26 protsenti.

Tallinnal on koostööleping Viimsi ja Saua vallaga sõlmitud ka varasematel aastatel, et võimaldada Viimsi valla elanikel Pärnamäe jäätmejaama ja Saue valla elanikel Pääsküla jäätmejaama kasutada Tallinna linna elanikega samadel tingimustel. Kui Viimsi vald tasus Tallinna linnale jäätmejaama kasutamise eest sellel aastal 39 156 eurot, siis järgmine aasta tuleb neil tasuda 67 627 eurot, kuna viimsilaste jäätmete maht on kasvanud.

Samamoodi suureneb Saue valla lepingutasu 62 326 eurolt 78 938 eurole. Ühtlasi otsustas linnavalitsus, et Tallinna Jäätmekeskus jätkab Loksal jäätmejaama opereerimisega, selleks sõlmitakse vastav koostöökokkulepe Loksa linnaga.

Tallinna ettevõtluse abilinnapea Joosep Vimma sõnul on oluline, et Tallinn aitab pealinnana ka ümbritsevatel valdadel keskkonda hoida.

«Meie kõigi ühiseks eesmärgiks on, et võimalikult palju jäätmeid jõuaks taaskasutusse ja ringlusesse,» märkis Vimm. «Teame, et mõned meie naabervallad kavandavad oma jäätmejaamade avamist. Ulatame hea meelega abikäe, kuni nad enda jäätmejaamad rajavad – seda on teinud näiteks Saku, kellega oli Tallinnal varem sarnane kokkulepe.»

«Ent selline koostöö naabervaldadega ei ole eraldiseisev meede. Rohepööret tuleb vaadata laiemalt ning just erinevad tegevused koos muudavad keskkonda hoidvad valikud lihtsamaks,» lisas Vimm. Üheks selliseks näiteks tõi abilinnapea jäätmetekke vähendamise nädala, mille raames kogus Uuskasutuskeskus koostöös Tallinna linnaga korraldatud kogumisringidelt linlastelt kokku ligi 3000 kilo asju, mis suunatakse korduskasutusse.

Vimma sõnul koosneb rohepööre väikestest ja suurtest muutustest ning linn soovib igati kaasa aidata selles, et inimestel oleks oma igapäevaseid keskkonnasõbralikke valikuid lihtsam teha.

«Seepärast soovime, et tuleva aasta kevadest oleksid Tallinna jäätmejaamad avatud iga päev. Nii muutub teenus inimestele kättesaadavamaks ja loodetavasti väheneb seeläbi ka metsa alla viidava prügi hulk,» avas Vimm järgmise aasta plaane ringmajanduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles