Omanikud: kodutarbija peab saama elektrit osta ka börsi vahenduseta

BNS
Copy
Heiki Hepner.
Heiki Hepner. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Omanike Keskliidu volikogu tegi valitsusele ettepaneku anda kodutarbijatele võimalus osta ka börsiväliselt elektrienergiat, kasutades universaalteenust.

Selleks tuleb omanike sõnul kohustada Nord Pooli elektrituru Eesti hinnapiirkonnas turgu valitsevat elektritootjat müüma kodutarbijate universaalteenuse koguses elektrienergiat ilma börsi vahenduseta.

«Hinnakujundusel lähtutaks elektrienergia tootmise kuludest ning kapitali tootlusest vastavalt konkurentsiameti reeglitele. Täiendava meetmena võiks kompenseerida elektritootjatele universaalteenusena toodetava elektri CO2 kvoodi kulud juhul, kui need ületavad 30 eurot tonni kohta,» ütles omanike keskliidu volikogu esimees Heiki Hepner.

Energia taskukohasus on võimalik, kui suudame tagada energiakandjate mitmekesisuse, suurendada majade energiatõhusust ning vähendada energiakandjate impordist sõltuvust, leiab ta.

Põlevkivienergiast loobumine, mis on 2035. aastaks seatud eesmärk, eeldab tema sõnul uute, sealhulgas juhitavate võimsuste kohest ehitamise algatamist. «Tuleb soodustada kõiki investeeringuid ning toetada asjaajamisel kõigi energiatootmise võimaluste, sealhulgas tuumaenergia kasutuselevõttu, sest vaid ilmastikust sõltuv tootmine ei taga varustuskindlust,» lisas Hepner.

Omanike keskliidu juhi sõnul on oluline ka kodumajapidamistes toodetav energia. Selleks, et soodustada lokaalsete toomisvõimaluste loomist ning kasutamist, tuleb omanike arvates muuta võrguga liitumisprotsess paindlikumaks ning taskukohasemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles