Omanikke ootab ehitusralli: Euroopa Komisjon nõuab majade energiaremonti (27)

Kaja Koovit
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Tallinna kortermajad.
Tallinna kortermajad. Foto: Sander Ilvest/Postimees Grupp

Kui varem on räägitud sellest, et hoonete energiatõhususe reeglid hakkavad kehtima uusehitistele, siis Euroopa Komisjoni täna avaldatud ettepaneku kohaselt peavad ka juba olemasolevad ehitised saama energiatõhusamaks renoveeritud. Ja seda kiiresti.

Euroopa Komisjoni asepresidendi Frans Timmermansi sõnul peab 15% euroliidu kõige madalama energiaklassiga ehk G-energiamärgisega majadest aastaks 2030 kandma F- energiamärgist.

Komisjoni ettepanekud on osa kliimapaketist «Eesmärk 55» ning peaksid tagama, et aastaks 2050 on ehitised energiatõhusad.

Timmermans toonitas, et hooned annavad 40 protsenti energiatarbimisest ning 36% otsesest ning kaudsest kasvuhoonegaaside emiteerimisest. Kuid hoonete energiatõhususe parandamine on edenenud väga kehvalt.

Lisaks elavad madalama energiatõhususega majades tavaliselt väiksema sissetulekuga inimesed. «Need majad kulutavad kümme korda rohkem energiat kui paremad hooned. Raha visatakse sõna otseses mõttes aknast välja,» lausus Timmermans pressikonverentsil. «Meie eesmärk on energiavaesust vähenda,» kinnitas ta.

Komisjon toob välja, et hoonete renoveerimisel on kaks laiemat positiivset majandusmõju. Esiteks kahanevad energiakulutused, mis vähendab energiavaesust ning teiseks kerkib energiatõhusamate ehitiste väärtus. Paraneb ka hoonetes elavate inimeste elukvaliteet ning üüripinnad leivad kiiremini rentnikud. 

Komisjon möönab, et majaomanikel võib tekkida kiusatus renoveerimiseks tehtud kulutused üürnike kraesse kirjutada. 

Timmermans tõdes, et muutused ei tule üleöö, sest renoveerimine on kulukas ning selleks tuleb luua ELi rahastus ja riiklikud toetusmeetmed. 

Kommentaarid (27)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles