Eesti Energia maadles kalli elektrihinna ajal riketega oma jaamades

BNS
Copy
Eesti elektrijaam.
Eesti elektrijaam. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eesti Energial tuleb vastavalt omaniku ehk riigi ootustele tagada 2023. aasta lõpuni vähemalt 1000 megavatti Eesti-sisest juhitavat elektritootmisvõimekust. Ettevõte kinnitab, et ootus sai täidetud ka möödunud nädala algul elektrituru pingeperioodil.

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul selgus 9. detsembril valitsuse kabinetinõupidamisel, et alates 20. novembrist on Eesti Energia tütarfirma Enefit Power elektritootmise võimekus olnud alla sätestatud piirtaseme.

Eesti Energia tegevjuht Hando Sutter selle väitega nõus ei ole. Tema sõnul on ettevõtte elektritootmise netotootmisvõimekus 1358 megavatti, ent paraku ei ole elektritootmise tehnoloogia töökindlus 100 protsenti. «Tootmisvõimekuse tegelikku tööaega vähendavad nii planeeritud hooldused ja rikked, mille ajastust ei ole võimalik kahjuks planeerida,» nentis Sutter kirjas ministrile.

Pärast suvel tehtud Balti elektrijaama 12. ploki ning varasemat Eesti elektrijaama 1., 2. ja 7. ploki sulgemisotsust on Enefit Poweri koosseisu kuuluvate elektrijaamade elektritootmise netovõimsus järgmine: Balti elektrijaam 192 megavatti, Eesti elektrijaam 866 megavatti ja Auvere elektrijaam 272 megavatti.

Eesti Energia kontrollitavate käitiste koosseisu kuuluvad veel 17-megavatine Iru jäätmepõletusplokk, 1,73-megavatine Paide koostootmisjaam ja 10-megavatine Enefit-280 õlitehas.

Sutter tõdes, et detsembri algul langes Eesti Energia poolt turule antud elektri netotoodang alla 1000 megavati. «Selle põhjus oli Auvere elektrijaama rike, mida ei olnud võimalik ette näha ja mille parandamine nõudis elektrijaama töö peatamist,» selgitas ta.

Kuna samal ajal olid elektriturul kõrged hinnad, siis küsis konkurentsiamet ettevõtte käitumise kohta selgitust. «Andsime konkurentsiametile ülevaate ja kinnitasime, et remont käib 24/7 ja Auvere naaseb turule sellel nädalal,» kinnitas Sutter.

Lisaks Auverele oli detsembri algul rike ka Balti elektrijaama ühes katlas ning jaam töötas seetõttu nädal aega piiratud võimsusega. Nüüd on rike parandatud ja plokk taas töös.

10. detsembrist suudavad Eesti Energia juhitavad tootmisüksused taas ka 1000 megavatti elektrit toota, kinnitas Sutter.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles