Auvere elektrijaam on taas töös (2)

BNS
Copy
Auvere elektrijaama hakkas taas tööle.
Auvere elektrijaama hakkas taas tööle. Foto: Ilja Smirnov/Põhjarannik

Eesti Energia käivitas teisipäeval Auvere elektrijaama ning hakkas kolmapäeval poolel võimsusel turule elektrit tootma. See on ettevõtte sõnul tavapärane tsükkel pärast käivitamist.

«Pakkusime tänaseks turule kõiki seitset plokki ja toodame võimsusel ligikaudu 950 megavatti (MW) ehk tasemel, kus jaamad on suurema osa detsembrikuust on töötanud. Neile on lisandunud elektritootmise panus ka teistelt Eesti Energia juhitavatelt tootmistelt, nagu Iru elektrijaam, Enefit280 tehas või Paide koostootmisjaam,» kommenteeris Eesti Energia pressiesindaja Priit Luts BNS-ile energiakontserni tootmisvõimekust.

Auvere jaam läbis sügisel modifitseerimise, et tõsta uttegaasi põletusvõimekust. Jaam on suuteline töötama nii, et kasutab kütusena põlevkivi vaid 15–20 protsenti ning ülejäänu moodustavad puidujäätmed ja uttegaas.

610 miljonit eurot maksma läinud Auvere elektrijaama ehitas General Electric ning see ühendati elektrivõrguga 2015. aasta mais. Eesti Energia võttis Auvere elektrijaama ehitajalt üle 2018. aasta augustis, enne seda haldas seda ehitaja General Electric.

Üleandmise hilinemise eest tasus General Electric 106 miljonit eurot ja järgnenud kahe aasta pikkuse garantiiperioodi asjus jõuti samuti kokkuleppele.

Nimelt sõlmis Eesti Energia tütarfirma Enefit Power tänavu augustis General Electricu tütarfirmadega Auvere elektrijaama töökindluse nõude rikkumise pärast kompromissleppe, mille alusel kompenseerib ettevõte Enefitile 30 miljoni euro ulatuses tehtud kahju.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles