Saksamaa uus rahandusminister on tuntud kui kindel tüürimees

Sebastien Ash
, AFP ajakirjanik
Copy
FDPga teismelisena liitunud Lindner tegi parteiridades läbi kiire tõusu, saades juba 25-aastaselt Nordrhein-Westfaleni liidumaa partei peasekretäriks. 
FDPga teismelisena liitunud Lindner tegi parteiridades läbi kiire tõusu, saades juba 25-aastaselt Nordrhein-Westfaleni liidumaa partei peasekretäriks. Foto: Thomas Imo/Imago Images/ Scanpix

Saksamaa uus rahandusminister Christian Lindner on tuntud kui kindel tüürimees oma ettevõtlussõbralikus vabade demokraatide parteis (FDP), kelle ta on juhtinud tagasi võimule pärast aastaid äärealadel.

Kiire jutuga 42-aastane Lindner haaras Saksa majanduse jaoks üliolulisel hetkel ametikoha, mida on aastaid jahtinud.

Vanade autode armastaja, kes nimetas oma kodulehel enda huvialaks väljaspool poliitikat «kõike, mida saab täita bensiiniga», juhib uue koalitsiooni kokku lepitud hiiglaslikku roheinvesteeringute programmi. Läinud nädalal, olles kaks päeva ametis olnud, kuulutas Lindner välja 60 miljardit eurot värsket rahastust «tulevasteks investeeringuteks», sealhulgas kliimamuutuse peatamise kavadeks, mida valitsus arutas eile.

Ebatavaline liit

Uue ministri tugev entusiasm eelarvedistsipliini suhtes tähendab, et ta pole oma uute koalitsioonikaaslaste sotsiaaldemokraatide (SDP) ja roheliste loomupärane partner. Valimiskampaania ajal nimetas SDP aseesimees Kevin Kühnert Lindnerit kergekaallaseks ja kritiseeris tema «voodoo-majandusteadust».

Lindner ise rääkis avalikule ringhäälingule ARD, et tal napib kujutlusvõimet väljamõtlemiseks, millise pakkumise saaksid kõrgeid makse ja avaliku sektori kulutusi pooldavad sotsiaaldemokraadid talle teha, et teda kokkuleppele meelitada. Kuid FDP juht, kes kihlus oma kallimaga kampaania ajal Berliinis, sõlmis lõpuks liidu ebatavaliste uute poliitiliste partneritega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles