Hamburg: Narva jaamad saaksid elektrit müüa 50-eurose kaitstud hinnaga (5)

BNS
Copy
Paremal Narva vana elektrijaam ja vasakul uus Auvere elektrijaam.
Paremal Narva vana elektrijaam ja vasakul uus Auvere elektrijaam. Foto: Ilja Smirnov

Eesti Teaduste Akadeemia energeetikanõukogu esimehe Arvi Hamburgi hinnangul saaksid Narva elektrijaamad müüa tarbijatele elektrit kaitstud hinnaga tasemel 50 või 55 eurot megavatt-tund.

«Kui me lisame sinna juurde CO2 maksu, paneme või 90, siis me saame selleks piirhinnaks Narva jaamades kaitstud tarbijale 140–150 eurot megavatt-tund,» ütles Hamburg riigikogus kõneldes ja tõi võrdluseks, et praegu on elektri hind 300 eurot megavatt-tund.

Hamburg tõi seejuures näite Hollandist, kus tarbija ei pea rohkem maksma elektri eest kui 70 eurosenti kilovatt-tunni eest. Tema sõnul on Euroopa eri riikides võimalik kasutusele võtta eri meetmeid ja ka Nord Pooli turust nõndanimetatud kaitstud tarbijatele universaalteenuse kehtestamine on Euroopa Liidu õigusaktidega täiesti lubatud.

Riigikogu teisipäevasel istungil räägiti riigieelarve kontrolli erikomisjoni algatusel olulise tähtsusega riikliku küsimusena teemal «Hinnakriis elektriturul». Hamburg alustas oma sõnavõttu tõdemusega, et me tegeleme tagajärgedega ja arutame tagantjärele. Tema sõnul on otsused, mis energeetikas on vaja teha, ajaviitega üle kümne aasta.

Hamburg märkis, et paar aastat tagasi baseerus 81 protsenti kogu meie energiamajandusest fossiilkütustel. Praegu moodustavad elektri tootmise struktuurist fossiilkütused 63 protsenti. Hamburg prognoosis, et elektritarbimine tõuseb kordades, sest kogu tööstus ja transport läheb üle elektrienergiale.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles