Eesti Energia ja Utilitas soovivad ühist põhivõrgu eriplaneeringut

BNS
Copy
Eesti Energia ja Utilitase ühistaotlus puudutab  Liivi lahte kavandatavate meretuuleparkide elektriühendusi.
Eesti Energia ja Utilitase ühistaotlus puudutab Liivi lahte kavandatavate meretuuleparkide elektriühendusi. Foto: Lauri Mutso

Eesti Energia ja Utilitas avaldasid soovi, et Liivi lahte kavandatavate meretuuleparkide elektriühenduste taotlusi käsitletaks ühise taotlusena ühisest riigi eriplaneeringust.

Ettevõtted soovivad, et rahandusministeerium esitaks valitsusele ettepaneku ühe ühise mõlemat arendust hõlmava riigi eriplaneeringu ja keskkonnamõju strateegilise hindamise algatamiseks.

Nii Eesti Energia kui ka Utilitas leiavad, et ühine riigi eriplaneeringu menetlus on kõigi osalejate jaoks kõige mõistlikum ja arusaadavam menetlusviis.

Kokkuvõttes paluvad Eesti Energia ja Utilitas ühise riigi eriplaneeringu ja keskkonnamõju strateegilise hindamise menetluse võimalikult kiiret algatamist. Ettevõtted kinnitavad ühtlasi, et on valmis kandma planeeringu koostamise tellimise ja keskkonnamõju strateegilise hindamise kulud.

Valitsuse 2019. aasta 19. detsembri korraldusega algatati hoonestusloa menetlus Eesti Energia taotluse alusel kavandatava meretuulepargi rajamiseks Liivi lahte.

Tänavu 25. juunil esitas Eesti Energia taotluse riigi eriplaneeringu algatamiseks Liivi lahte kavandatava meretuulepargi ühenduse rajamiseks Eleringi põhivõrguga maismaal. Riigi eriplaneering hõlmaks taotluse kohaselt nii mere- kui maismaakaabli ja maismaa elektriliini asukoha valikut kui ka tehnilise lahenduse koostamist.

Utilitas OÜ esitas 2020. aasta 28. aprillil tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametile hoonestusloa taotlused avaliku veekogu koormamiseks muu hulgas Saare-Liivi 1, Saare-Liivi 2, Saare-Liivi 3 ja Saare-Liivi 4 meretuuleparkidega. Tänavu 18. veebruaril esitas ettevõte ametile hoonestusloa taotluse avaliku veekogu koormamiseks Saare-Liivi 5 meretuulepargiga.

Utilitas esitas 2021. aasta 14. septembril taotluse riigi eriplaneeringu algatamiseks Liivi lahte kavandatavate Saare-Liivi 1-5 meretuuleparkide võimaliku elektriühenduse rajamiseks põhivõrguettevõtte Eleringi põhivõrguga ning ka taotluse enese kaasamiseks Eesti Energia taotletud riigi eriplaneeringu menetlusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles