Tallinn panustab118 000 eurot jalgrattakasutuse suurendamiseks

BNS
Copy
Jalgrattur Tallinnas.
Jalgrattur Tallinnas. Foto: Erik Prozes

Tallinna linn osaleb EIT Urban Mobility programmi välisprojektis, mille eesmärk on jalgrattakasutuse suurendamine linnaliikluses. Projekti kogueelarve on 660 625 eurot.

Projekti elluviimise tulemusena peaks vähenema isikliku sõiduauto kasutajate arv ja suurenema jalgrattaga liiklejate arv. Lisaks luuakse projekti raames lähte- ja sihtkoha maatriksil baseeruv andmeanalüüsi platvorm, mis analüüsib jalgrattaga liiklejate liikumisharjumusi ja on üheks sisendiks jalgrattateede ja -taristu planeerimisele, selgub eelnõu seletuskirjast.

Projekti raames antakse Tallinna linna kasutusse 500 seadet, mis kinnitatakse iga projektis osaleva linlase jalgratta külge. Seade jälgib kasutaja liiklemist jalgrattaga ja projekti raames makstakse linlasele selle eest 30 eurot kuus niinimetatud rohepreemiat. Täpsed kasutusparameetrid saab Tallinn ise määrata nii läbitud kilomeetrite, teekonna kui ka linnaosade osas.

Eelnõu seletuskirjas tuuakse välja, et Tallinna linna kontekstis on mõistlik maksta ainult sõitude eest, mis reaalselt vähendavad autostumist. Näiteks kodust kesklinna tööle ja tagasi, mitte selle eest, kui sõidetakse oma lõbuks Nõmme-Harku terviserajal.

Projekti on võimalik perspektiivselt siduda Tallinna transpordiameti poolt lähitulevikus algatatava rohepunktide kogumise süsteemiga, mille raames koguvad linlased preemiapunkte ühistranspordi kasutamise eest.

Projekt kestab 12 kuud ja selle algusaeg on 1. jaanuar 2022. Projekti hoidja on Tallinna strateegiakeskuse välisprojektide kompetentsikeskus ja projekti elluviimises osaleb Tallinna transpordiamet.

Projekti viib ellu seitsmeliikmeline konsortsium, mille juhtpartner on Kreeka Centre for Research and Technology Hellas. Lisaks Tallinnale osalevad projektis partnerid Rootsist, Itaaliast, Türgist ja Portugalist.

Projekti kogueelarve on 660 625 eurot, millest Tallinna eelarve on 118 751 eurot. Eelarvest moodustab välistoetus 74 813 eurot ja omafinantseering 43 938 eurot.

Tallinna linna omafinantseeringust 30 000 eurot kaetakse linna eelarves Tallinna strateegiakeskusele tööjõukuludeks ette nähtud vahendite arvelt ja 13 938 eurot nähakse ette 2022. aasta linnaeelarves.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles