Oktoobris laekus makse poole rohkem kui aasta varem

BNS
Copy
Teise samba pensioni tagastuse tõttu on selleks aastaks kavandatud füüsilise isiku tulumaksu täitmine 205 protsenti planeeritust suurem.
Teise samba pensioni tagastuse tõttu on selleks aastaks kavandatud füüsilise isiku tulumaksu täitmine 205 protsenti planeeritust suurem. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Rahandusministeeriumi teatel tasuti oktoobri eest maksu- ja tolliametile 1,088 miljardit eurot maksutulu, mida on 55,7 protsenti rohkem kui aasta tagasi, samas kui septembriga võrreldes suurenes maksutulu 40,1 protsenti.

Aasta kümne kuuga on seega eelarve tuludest täidetud 96 protsenti, 5,7 protsendipunkti enam kui mullu samal ajal.

«Maksutulu hoogne kasv tulenes eelkõige teisest pensionisambast lahkujate erakorralisest tulumaksu laekumisest,» selgitas rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Rait Kiveste pressiteates.

Tööjõumakse mõjutava palgafondi kasv aeglustus oktoobris 9,4 protsendile. Kiveste sõnul pidurdusid nii keskmise töötasu kasv kui ka töökohtade arvu kasv, vastavalt 6,1 ja 3,2 protsendile. Töökohti oli 20 500 enam kui aasta tagasi. Sektoritest vedas oktoobri palgafondi kasvu info ja side, kus kasv ulatus 20,1 protsendini.

«Sotsiaalmaksu tasumise kasv ulatus oktoobris 8,7 protsendini võrreldes eelmise aastaga. Sotsiaalmaksu võlg vähenes oktoobris ühe miljoni euro võrra 74 miljoni eurole ja on aasta algusega võrreldes üle 9 miljoni euro võrra väiksem,» tõi analüütik välja.

Füüsilise isiku tulumaksu, sealhulgas nii riigieelarve kui kohalike omavalitsuste osa laekumine kasvas teisest pensionisambast lahkujate tulumaksu – summas 283 miljonit eurot – tõttu oktoobris eelmise aasta sama kuuga võrreldes 164,1 protsenti.

Kiveste nentis aga, et 2021. aasta riigieelarves sellega ei arvestatud, kuna riigikohus ei olnud veel teise pensionisamba muudatuste otsust langetanud. Seetõttu on ka aastaks kavandatud füüsilise isiku tulumaksu täitmine planeeritust suurem ehk 205 protsenti. Juurdemääratud tulumaksu laekus 73 miljonit eurot, mida oli 20 miljonit enam kui aasta varem, eelkõige väärtpaberite võõrandamisest saadud kasu tõttu.

Aktsiiside oktoobrikuine tasumine suurenes võrreldes eelmise aastaga 5,1 protsenti ning kümne kuu kokkuvõttes on tasumine eelmise aastaga võrreldes suurenenud 9,7 protsenti. Seejuured viimase kuu tasumist hoidis Kiveste sõnul kõrgel eelkõige alkoholiaktsiisi tasumise 17-protsendine suurenemine võrreldes aasta varasemaga.

Kütuseaktsiisi tasumine, mis aasta esimeses pooles suurenes aktsiisidest enim, on viimastel kuudel näidanud väga tagasihoidlikku kasvu ning oktoobris oli tasumine vaid 1 protsendi võrra suurem kui aasta varem. "Keskmisest madalamate kasvude taga on peamiselt hinnatõus, mis eelkõige väljendub bensiini tarbimise languses," selgitas analüütik. Ka diislikütuse deklareerimise kasv on aeglustunud.

Mootorikütuste kallinemine paneb Kiveste sõnul tarbijaid eelistama biolisandiga, kuid soodsamat bensiini E95, mille kolme viimase kuu müük on kasvanud 4,5 protsenti võrreldes aasta varasema perioodiga. Vastupidiselt liigub bensiin E98, mille müük on samal ajal vähenenud 14,2 protsenti.

Mootorikütuste müük suurenes oktoobris võrreldes möödunud aastaga vaid 0,5 protsenti ja tänavu kümne kuu kokkuvõttes 7,2 protsenti, mis eelkõige tuleneb suurematest diislikütuse kogustest.

Oktoobrikuus kiirenes käibemaksu tasumise kasv 17,6 protsendini, mis on viimase kolme kuu keskmise kasvuga võrreldes 4 protsendipunkti võrra kiirem. Oktoobri tasumine oli endiselt hoogne, vaatamata teisel poolaastal tugevnema hakanud võrdlustasemele. Selle aasta esimese kümne kuu tasumine, kogusummas 2,29 miljardit eurot, ületab 274 miljoni euroga juba ka 2019. aasta taset, mis viitab analüütiku hinnangul jõulisele kriisist taastumisele.

Kiveste märkis, et käibemaksu tasumise suurenemist toetab kuust kuusse kiirenev inflatsioon, mis ulatus oktoobris 7 protsendini. Suur osa hinnatõusust tuleneb energiahindade, sealhulgas mootorikütuse, soojuse ja elektri kallinemisest. Sektoritest panustas oktoobris käibemaksu tasumise kasvu jätkuvalt enim kaubandus ja energeetika.

Septembrist alates avaldas käibemaksu tasumisele positiivset mõju teise pensionisamba väljamaksete tarbimisse suunamine. Oktoobriks on Kiveste sõnul kogu teise pensionisamba väljamaksetest tarbimiskulutusteks läinud hinnanguliselt ligi 20 protsenti, ent suurem osa ehk ligi 60 protsenti pensionisäästudest on endiselt eraisikute hoiustel.

«Tõenäoliselt kasutatakse teise samba raha kiiremini, kui rahandusministeerium suvises majandusprognoosis ootas, mistõttu võib tarbimine ja seega ka käibemaksu tasumine saada lähikuudel positiivse impulsi,» lisas analüütik.

Ettevõtete kogukäive jäi tema sõnul oktoobris küll eelmise kuu rekordtasemele pisut alla, kuid suurenes aastases võrdluses endiselt tempokalt ehk 18,3 protsenti. «Käibed on taastunud ning olid 14 protsendi võrra kõrgemad kriisieelsest ehk 2019. aasta tasemest. Tõus tulenes tegevusalade laiapõhjalisest kasvust,» tõi Kiveste välja.

Käibemaksu võlg püsis eelmise kuuga võrreldes samal tasemel, ulatudes 173 miljoni euroni, kuid on 6 protsendi võrra väiksem kui mullu samal ajal. Käibemaksu võlg moodustab maksude koguvõlast suurima osa ehk 53 protsenti. 2021. aastal on võlg kasvanud enim puidutöötlemise tegevusalal ning vähenenud hulgikaubanduses, vastavalt 400 000 ja 2,4 miljoni euro võrra.

Tegevusaladest panustasid oktoobris käibemaksu tasumise kasvu oluliselt jae- ja hulgikaubandus ning energeetika, kus tasumine suurenes 2020. aasta sama kuuga võrreldes vastavalt 25,2 ja 51,7 protsenti. Hulgikaubanduse tõus tulenes tegevusala laiapõhjalisest kasvust, sealjuures enim mootorikütuste ja teravilja hulgimüügi suurenemisest.

«Ka jaekaubanduse puhul mõjutas enim mootorikütuste müük, kuid lisaks oli tugevas kasvus ka müük posti ja interneti teel, mis moodustas ligi 7 protsenti kogu jaekaubanduse müügist,» märkis Kiveste. Energeetika tasumise tõusu panustas enim 66 protsendiga elektrienergia ja 90 protsendiga gaasi müügi kasv, mis valdavalt tulenes hinnatõusust.

Samas vähenes käibemaksu tasumine ehituse tegevusalal kümne kuuga 1,2 protsenti ning suurenes kinnisvaraalases tegevuses vaid 0,1 protsenti. Kiveste nentis, et kuigi kinnisvarasektor on tänavu mullusest aktiivsem ning müük on tempokalt tõusnud, suurenedes koguni 28 protsenti, ei kajastu see veel käibemaksu tasumise kasvus.

Analüütiku sõnul on põhjuseks on see, et sektor on aktiivses arendusfaasis ning soetuse ja samuti ettevõtetele tehtavate sisendkäibemaksu tagastustuste suurenemine on olnud veelgi kiirem, ulatudes 37 protsendini. Sama tendents on ehituse puhul, kus aktiivse ehitusfaasi tõttu on küll müük aastases võrdluses oluliselt, kokku 15 protsenti kasvanud, kuid soetuse pool on kasvanud tänavu kümne kuuga enam, 20 protsenti.

«Ka oktoobris toimusid ehitussektoris paljude uute hoonestusprojektide ja arenduste ettevalmistused, mis suurendasid oluliselt ettevõtetele tehtavaid sisendkäibemaksu tagastusi. Samas kinnisvarasektor soetas juba valminud uusarendusi, mida lähitulevikus realiseerima asutakse,» kirjeldas Kiveste.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles