Toyota taastab detsembris normaalse tootmise

PM Majandus
Copy
Toyota hakkab tootmiskriisist üle saama.
Toyota hakkab tootmiskriisist üle saama. Foto: Anushree Fadnavis

Toyota tehaste tootmismahud on taastumas ja uute sõidukite tarned normaliseeruvad, kinnitas Elke Grupi tegevjuht Taavi Lepik.

Globaalne kiibikriis andis tänavu autotööstusele tugeva hoobi, mis põhjustas takistusi tarneahelates ning teadmatust tuleviku osas. Elke Grupi tegevjuhi Taavi Lepiku sõnul on vähemalt Toyota tehaste toodangud taastumas ning enamus täna tellitud uutest autodest kohal hiljemalt jaanipäevaks.

«Toyota puhul on näha, et autotööstusele prognoositud kõige mustemad stsenaariumid õnneks ei täitu ning juba käesoleval kuul on näha toodangu taastumist kõigis Jaapani ja Euroopa tehastes. Samuti teeb ettevõte kõik endast oleneva, et järgmise aasta esimese kvartali jooksul kaotatud tootmismaht tasa teha,» selgitas  Lepik.

Ta lisas, et kuigi teatud osadest on jätkuvalt puudus, on koostöö tarnijatega hea ning uusi autosid toimetatakse klientidele nii kiiresti kui võimalik.

«Praegust olukorda arvestades võib julgelt öelda, et täna tellides on enamik Toyota mudeleid enne jaanipäeva kindlasti kohal. Seega, kui on soov suvel uue autoga sõita, võiks juba täna tegutseda,» selgitas Lepik.

Ta tõi näiteks, et enamlevinud Toyota mudelid – Corolla, C-HR ja bensiinimootoriga RAV4 on võimalik täna tellides saada kätte juba kevadeks. Samas Toyota uusimat mudelit, Yaris Cross Hybridit, tuleb ülisuure nõudluse tõttu Euroopas oodata pisut kauem.

Toyota teatas eelmisel kuul, et kõik 14 tehast ja 28 tootmisliini Jaapanis saavutavad detsembris, peale seitsme kuu pikkust tõrget, taas normaalse tootlikkuse. Ülemaailmselt planeeritakse detsembris toota 800 000 uut Toyota sõidukit, mis on 40 000 võrra rohkem kui mullu samal ajal. Kiibikriisist hoolimata tõstis maailma suurim autotootja kogu aasta ärikasumi prognoosi 12% võrra, ulatudes 24,5 miljardi dollarini, mis on kuue aasta parim äritulemus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles