Riigikogu arutab riiklikult tähtsa küsimusena elektrihinna tõusu (7)

BNS
Copy
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas. FOTO: Konstantin Sednev
Majandus- ja taristuminister Taavi Aas. FOTO: Konstantin Sednev Foto: Konstantin Sednev/Postimees Grupp

Riigikogu arutab teisipäeval olulise tähtsusega riikliku küsimusena hinnakriisi elektriturul.

Arutelu algatas riigieelarve kontrolli erikomisjon ning ettekande teevad riigieelarve kontrolli erikomisjoni esimees Urmas Reinsalu, majandus- ja taristuminister Taavi Aas ning Eesti Teaduste Akadeemia energeetikanõukogu esimees Arvi Hamburg.

Alles esmaspäeval oli riigikogu ees majandus- ja taristuminister Taavi Aas, kes tegi poliitilise avalduse seoses energiahinna järsu tõusuga. Ta toonitas, et energiakriisi lahendamiseks on vaja pikaajalisi meetmeid ja kiireid otsuseid.

«Sajandi suurim energiakriis on kestnud lühikest aega, kuid see on juba valusalt mõjutanud suure osa Eestimaa inimeste toimetulekut ja igapäevaelu. Novembrikuu energiaarved on juba peredeni ja ettevõteteni jõudnud ja reaalsus on karm. Kui me üheskoos midagi ette ei võta, siis jäävadki igakuised hinnašokid meid saatma,» ütles ta.

Aas toonitas, et pikaajaliste lahenduste väljatöötamise kõrval tuleb tegutseda ajutiste meetmetega. Ta osutas, et riik on juba vastu võtnud toetusmeetmeid, peatanud vedelgaasi aktsiisi tõusu, vähendanud võrgutasu kaks korda ning otsustanud maksta hinnatõusu hüvitist vähese sissetulekuga inimestele.

«Energiahinna tõusu osalise kompenseerimise veebirakendus käivitub plaani kohaselt järgmisel nädalal,» märkis Aas. 

Ta rõhutas ka pikemate lahenduste olulisust ja tõi välja, mida on tehtud seoses taastuvenergia tootmisega. «Valitsuse juurde moodustatud riiklik tuumaenergia töörühm analüüsib välisekspertide kaasabil tuumaenergia kasutusele võtmise võimalusi Eestis,» ütles Aas. Analüüsi esialgne tähtaeg on 2022. aasta sügis, ent seda protsessi võiks kiirendada.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles