Omniva nõuab ekslikult Põhja-Iirimaa postipakkide eest tollimaksu

Merike Lees
Copy
Postipakid
Postipakid Foto: Andres Teiss/Postimees

Põhja-Iirimaalt postipakke saanud inimesed on pahased, sest Omniva nõuab nende eest tollimaksu, kuigi Põhja-Iirimaa saadetised peaksid olema tollimaksuvabad.

Omniva kliendi sõnul lähtub postifirma pakil olevast GB lühendist ja mitte paki saatja aadressist. Põhja-Iirimaa kuulub Suurbritannia alla, aga tollimaksud ja muud seadused jäid neil peale Brexitit muutmata.

Ka maksuameti veebileht kinnitab, et Põhja-Iirimaa ja ELi vahel liikuva kauba suhtes ei kohaldata tolli järelevalvet, kontrolli ega formaalsusi.

Omniva rahvusvahelise paki- ja kirjateenuse segmendi juhi Marita Mägi sõnul on Põhja-Iirimaalt saabuvad pakid osutunud neile omamoodi väljakutseks, kuna need saabuvad Royal Maililt samas postikotis ja läbisegi Ühendkuningriigi saadetistega ning sama riigipõhise viitega vöötkoodis ehk GB.

Põhja-Iirimaa ja ELi vahel liikuva kauba suhtes ei kohaldata tolli järelevalvet, kontrolli ega formaalsusi.

«Eelmise aasta lõpus, kui sai selgeks Brexiti tegevusplaan, saime Royal Maililt info, et Põhja-Iirimaa saadetised eraldatakse nii infosüsteemides kui füüsiliselt Ühendkuningriigi saadetistest selle aasta jooksul, kuid paraku liiguvad siiani saadetised andmevahetuses samade tunnustega ning ka füüsiliselt samas postikotis,» rääkis Mägi.

Omniva on loonud infosüsteemides saadetise eelinfo põhjal automaatse deklareerimisprotsessi, mis lähtub saadetise vöötkoodist. Saadetistele tehakse ka manuaalne kontroll, kus saatja aadressi indeksi järgi püütakse eraldada Põhja-Iirimaa saadetised, kuid sellise protsessi tulemusena võib ette tulla vigu ja Põhja-Iirimaalt saabunud pakk satub deklareerimist vajavate saadetiste voogu.

Mägi sõnul ei ole saadetisel alati ka saatja aadressi koos postiindeksiga, mis võimaldaks tuvastada saadetise Põhja-Iirimaa päritolu. «Kui klient tõestab, et saadetis on Põhja-Iirimaalt, mitte GBst, siis ta loomulikult vabastatakse tollimaksust,» kinnitas Mägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles