VAATA OTSE Kliimapaketi arutelu: «Puudub kindlus, et Eesti seisukohad on ka tegelikult eesti inimeste huvides» (1)

PM Majandus
Copy
Elekter.
Elekter. Foto: Margus Ansu / Postimees

Kliimapaketi «Eesmärk 55» peamine probleem on mõjuanalüüsi puudumine ja keegi ei tea, kuidas kogu rohepööre erinevaid liikmesriike, nende elanikke, ettevõtteid ja majandusi mõjutavad, kinnitasid riigikogu majanduskomisjoni avalikul videoistungil osalejad.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoja poliitikakujundamise ja õigusosakonna juhataja Marko Udras tõi peamiste probleemidena välja kaks asja: mõjuanalüüsi puudumise ning asjaolu, et puudub arusaam Eesti seisukohtade osas.

Udrase sõnul on Euroopa Komisjon mõju analüüsinud, aga see on üldine ega kajasta erinevatele riikidele, erinevatele majandussektoritele ning erinevatele inimgruppidele avaldavat mõju.

Eesti seisukohti on ettevõtjad Udrase sõnul näinud vaid kuue ettepaneku osas ehk nende osas, mis on keskkonnaministeeriumi vastutusalas.

«Näeme ainult pusle üksikuid osi ja terviklikku pilti on keeruline kokku panna. Edaspidi tuleks ühte tervikut silmas pidada,» lausus ta.

Udrase sõnul oleks tarvis ühte analüüsi, mis kataks kogu Euroopa Komisjoni kliima- ja energiapaketti, mis erinevate õigusaktide muudatusi kaasa toovad. Ja seda mitte ainult ettevõtete vaid ka inimeste osas.

«Puudub kindlus, et Eesti seisukohad on ka tegelikult Eesti inimeste huvides, lausus Udras, lisades, et oleks tarvis mõjuanalüüsi ning Eesti seisukohti tuleks arutada ühtse tervikuna, mitte killustatult.

«Ettevõtjatelt saadud esmane tagasiside ütleb, et üleminekut puhtamale, moodsamale ja soodsamale elule eesmärgina pooldatakse, kuid selle õnnestumiseks on siiski oluline targalt valitud tempo ja rakendusvalikud. Õigesti tegutsedes on tagajärjeks jõukas ja ühendatud rahvas ning puhas loodus. Tempot liiga kiireks viies jääb osa meie inimestest ja majandusvaldkondadest maha ja asi ei õnnestu,» rääkis majanduskomisjoni esimees Kristen Michal.

Istungile olid kutsutud Eesti Kaubandus-Tööstuskoja poliitikakujundamise ja õigusosakonna juhataja Marko Udras, Eesti Tööandjate Keskliidu analüütik-nõunik Raul Aron, Eesti Väike- ja Keskmiste Ettevõtjate Assotsiatsiooni rohepöörde töögrupi juht Meelis Voolmaa, Eesti Keemiatööstuse Liidu juhatuse esimees Meelis Eldermann ja keskkonnaministeeriumi ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindajad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles