Soomes kurja tegev telefoniviirus ohustab meidki

Carl-Robert Puhm
Copy
Telefoni saabus pahavara.
Telefoni saabus pahavara. Foto: Suttipun/Shutterstock

FluBoti-nimeline nutitelefoniviirus ujutas detsembri alguses Soome petusõnumitega üle. Mobiilioperaator Elisa teatel võib pahavara lähiajal jõuda Eestisse ning ohus on kõik telefonikasutajaid, sõltumata võrguoperaatorist.

Soome riiklik küberturbekeskus (NCSC-FI) saatis novembri lõpus välja juba teise FluBoti eest hoiatava teate sel aastal. Ja oli ka põhjust, sest esimese talvekuu alguses saadeti Soome sideoperaatorite võrkudes vähem kui 24 tunniga laiali üle 70 000 pahatahtliku sõnumi. Esimene kord kestis viiruselaine juunist kuni augusti keskpaigani, siis saadi pahalasest ajutiselt võitu.

«Soomes õnnestus suve lõpus FluBot peaaegu täielikult välja tõrjuda tänu ametiasutuste ja sideoperaatorite koostööle,» kiitis Soome küberturbekeskuse spetsialist Aino-Maria Väyrynen.

Aga nagu muteerub koroonaviirus, nii muutuvad ka nutiviirused. Eri riikide keeltes levivate petusõnumite teise laine eripära on ebaloogilistes kohtades kasutatavad sümbolmärgid. Seda tehakse selleks, et muuta sideoperaatoritele keerulisemaks sedasorti sõnumeid filtreerimine ja blokeerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles