Eestisse kavandatav tuumareaktor saab tuleristsed Kanadas (14)

PM Majandus
Copy
Kanadasse kavandatav uudne tuumareaktror.
Kanadasse kavandatav uudne tuumareaktror. Foto: GE Hitachi.

Eestisse uue põlvkonna väikest tuumajaama planeeriva Fermi Energia teatel rajatakse esimene seda tüüpi reaktor läänemaailmas Kanadasse.

Ontario provintsi energiaminister Todd Smith avaldas neljapäeval Torontos, et nende energiaettevõte Ontario Power Generation (OPG) on valinud Darlingtoni tuumajaama uueks reaktoriks GE Hitachi väikereaktori BWRX-300, mis peaks valmima 2028. aastal.

Valmides on tegu esimese uue põlvkonna väikese moodulreaktoriga lääneriikides ning rajamise käigus saab hinnata ka selle sobivust Eestis kasutamiseks, teatas Fermi Energia uudist kommenteerides.

«Fermi Energia on enda 2019.–2021. aasta uuringute ja tehnoloogiaga põhjaliku tutvumise põhjal määratlenud BWRX-300 Eestile tõenäoliselt sobiva referentstehnoloogiana. Üks selle valiku põhjus on Soome ja Rootsi kogemus keevaveereaktoritega, mis on taganud ohutuse, töökindluse ja ökonoomsuse,» selgitas ettevõte.

«Soomes kasutatavad reaktorid on küll BWRX-300st suuremad ja keerukamad, kuid tööpõhimõte on keevaveereaktoritel sama ning selle tehnoloogia kasutamine on Soome tuumaenergiasektori hoidnud reaktorite käitamises maailma parimate seas juba üle 40 aasta. Eestile tahame aga parimat realistlikus ajaraamis saadaolevat lahendust,» selgitas Kanada tuumatehnoloogia valiku märgilisust Fermi Energia juhatuse esimees Kalev Kallemets.

BWRX-300 reaktori vastu on huvi tundnud ka Kanada Saskatchewani provintsi ametnikud. Sama reaktoritüübi on välja valinud ka Poola suurimate tööstusettevõtete konsortsium eesmärgiga rajada kuue reaktoriga tuumajaam riigi keskosas asuva Pątnówi söeelektrijaama asemele.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles