Sooman: inimestel on suuremad kinnisvaraostud nüüdseks tehtud

BNS
Copy
Kinnisvaraekspert Peep Sooman.
Kinnisvaraekspert Peep Sooman. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Pindi Kinnisvara juhatuse liikme Peep Soomani sõnul on suuremad kinnisvaraostud nüüdseks tehtud ja ilmselt on inimeste reaalsustunnetus taastumas.

«Sügise alguses aset leidnud pensionirahade laekumisel järel hakkasid inimesed hooga tarbima –kinnisvaraturule pudises seda küll näpuotsaga, kuid siiski piisavalt palju, et mõnesaja lisatehinguga kuu kohta turg vähemalt ajutiselt sassi lüüa,» ütles Sooman pressiteates.

Samas toob ta välja, et septembris hooga üles lennanud ja +2 punktini tõusnud tarbijate kindlustunde indikaator on teinud kahe kuuga läbi märkimisväärse kukkumise, maandudes novembris -12 peale.

«Korraga suure summa kontole laekumine tekitab ikka hea ja turvalise tunde, aga kui pool või rohkem rahast on kaubanduskeskustesse jäetud, siis naastakse oma igapäevaste tegevuste juurde tagasi ja maad võtab uuesti eestlaste seas tavapärane pessimism,» möönis Sooman.

Eesti 17 suurema linna korterite keskmist tehinguhinda kajastav Pindi Indeks tõusis novembris 5 protsendi võrra ning jäi pidama rekordilisel hinnatasemel 1859 eurol ruutmeetri kohta. Oktoobris oli korterite keskmist hinda seirav Pindi Indeks korrigeeritud andmetel veel 1773 eurot ruutmeetri kohta.

Kui oktoobris tehti indeksilinnades kokku 1803 korteriomandi tehingut, siis novembris oli tehingute arv 1861. Võrdluseks – 2020. aasta novembris tehti indeksilinnades 1583 korteriomandi tehingut.

Võrreldes varasema hinnatipuga detsembris 2020 on indeks 2 protsenti kõrgem. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal, mil hinnatase oli 624,2 eurot ruutmeetrilt, on Pindi Indeks 198 protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, lisaks Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles