SK ID Solutions: mobiil-ID hankel osalemine polnud äriliselt kasulik

BNS
Copy
SIM-kaardivaba mobiil-IDe arendus toppab, sest riigihange kukkus läbi.
SIM-kaardivaba mobiil-IDe arendus toppab, sest riigihange kukkus läbi. Foto: Ekraanitõmmis

SK ID Solutionsi juhatuse liikme Liisa Lukini sõnul olid mobiil-ID hanketingimused tervikuna sellised, et hankes osalemine ei tundunud ettevõttele äriliselt kuidagi otstarbekas.

Politsei- ja piirivalveamet (PPA) ja riigi infosüsteemi amet (RIA) tunnistasid mobiil-ID hanke reedel kehtetuks. Septembris kutsuti hanke lõppvooru kaks turuosalist – SK ID Solutions AS ja Belgian Mobile ID, viimane tegi ka ainsana lõpliku pakkumuse. Belgia fima pakkumine ei vastanud aga ootustele ning ületas ettenähtud eelarvet.

RIA töötab praegu koos partnerasutustega lahenduse kallal, mis tagaks mobiil-ID jätkamise ning paralleelselt hakatakse arendama uudset riikliku m-ID vahendit, mis kohanduks ka Euroopa Liidu e-identiteedi tulevikus planeeritud arendustega.

Ehkki tuleval suvel, 30. juunil lõppeb leping mobiil-ID senise teenusepakkujaga SK ID Solutionsiga, ei muutu kasutajate vaates esialgu midagi. Riik toetab mobiil-ID-d edasi veel viis aastat pärast lepingu lõppemist. Seega teenuse kasutajad lähiajal selle kadumist kartma ei pea.

SK ID Solutions loodi 2001. aastal. Ettevõte on Eesti riigi partner sertifikaatide väljastamisel isikut tõendavatele dokumentidele, sealhulgas ID-kaart, mobiil-ID, Digi-ID, elamisloa kaart ja e-residendi Digi-ID. 2017. aasta alguses tõi SK turule Smart-ID. SK ID Solutions teenindab ligi 1000 organisatsiooni.

Ettevõtte osanikud on võrdselt 25 protsendiga Swedbank AS ja SEB Pank AS ning 50-protsendise osalusega Telia Eesti AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles