Mobiil-ID uuendaja riigihange kukkus läbi

PM Majandus
Copy
Margus Arm, RIA peadirektori asetäitja.
Margus Arm, RIA peadirektori asetäitja. Foto: Tairo Lutter

PPA ja RIA tunnistasid kehtetuks mobiil-ID hanke. RIA töötab lahenduse kallal, mis tagaks riikliku mobiil-ID teenuse ka pärast praeguse lepingu lõppemist järgmise aasta keskel.

Hankekomisjoni juhi, RIA peadirektori asetäitja Margus Armi sõnul ei olnud vaatamata eelnevatele läbirääkimistele võimalik pakkumuse teinud Belgia ettevõttega lepingut sõlmida mitmel põhjusel – see ei vastanud ootustele ning ületas ettenähtud eelarvet. Samuti tuli esitatud pakkumise põhjal esile, et hanke eesmärgid jäid hankes osalejatele ebaselgeks.

«Meie soov oli leida täisteenuse pakkuja, kes looks uue riikliku mobiil-ID lahenduse kasutamiseks nii riigi- kui ka erasektori e-teenustes. Sellist lahendust aga pakkuja ette ei näinud ning keskendus üksnes riiklikele e-teenustele,» selgitas Arm.

Pakkuja küll ei välistanud teenuse osutamist erasektorile, näiteks internetipankadele, kuid see nägi ette täiendavaid arendusi e-teenustes ning läbirääkimisi e-teenuse omanikega. Sellisel juhul ei ole aga võimalik prognoosida tegelikke kulutusi ning kasutajate arvu.

«Samuti pakkus ettevõte teenusele tuge üksnes raamlepingu ajaks, mis samuti ei olnud kooskõlas meie soovidega,» tõi Arm välja pakkumise põhipuudused.

Arm kinnitas, et koos partnerasutustega töötatakse lahenduse kallal, mis tagaks tänase mobiil-ID jätkamise ning paralleelselt hakatakse arendama uudset riikliku m-ID vahendit, mis kohanduks ka Euroopa Liidu e-identiteedi tulevikus planeeritud arendustega.

PPA identiteedi ja staatuse büroo juhataja Margit Ratnik sõnas, et kuigi tuleval suvel, 30. juunil lõppeb leping mobiil-ID senise teenusepakkujaga SK ID Solution AS (SK), ei muutu kasutajate vaates esialgu midagi.

«Kõik seni väljastatud mobiil-IDd jätkavad toimimist kuni nende viieaastase kehtivusaja lõpuni ning neid saab jätkuvalt kasutada e-teenustes,» selgitas Ratnik ning lisas, et PPA toetab RIAt leidmaks riigile parim e-ID lahendus, mis pakuks inimestele alternatiivset autentimisvahendit lisaks ID-kaardile.

2020. aasta jaanuaris alustasid RIA ja PPA uue mobiil-ID hanke ettevalmistust. Soov oli hankida uutlaadi lahendust, mis oleks SIM-kaardi vaba ja toimiks jätkuvalt mobiilsel seadmel. Selleks peeti võistleva dialoogiga hankemenetlust, mille jooksul uuriti esmalt turu võimalusi ja huvi. Septembris kutsuti hanke lõppvooru kaks turuosalist – SK ID Solutions AS ja Belgian Mobile ID, kes tegi ka ainsana lõpliku pakkumuse.

SK ID Solutionsi juhatuse liige Liisa Lukin selgitas BNSile, et mobiil-ID hanketingimused olid tervikuna sellised, et hankes osalemine ei tundunud ettevõttele äriliselt kuidagi otstarbekas.

SK ID Solutions pakub ka konkureerivat autentimislahendust Smart-ID. Viimane on ka võrdsustatud  võrdustatud omakäelise allkirjaga  ning sellel on rahvusvahelne sertifikaat. Smart-IDga ei saa aga allkirjastada kõiki lepinguid. Näiteks ei saa sellega Äriregistris esitada majandusaasta aruannet, e-hääletamisel osaleda, siseneda e-raamatukokku ehk ELLU-sse.

SK ID Solutionsi osanikud on võrdselt 25 protsendiga Swedbank AS ja SEB Pank AS ning 50-protsendise osalusega Telia Eesti AS.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles