Juristid: käibemaksuseaduse muudatus võimaldab vähendada maksukohustust

BNS
Copy
Raha
Raha Foto: Arvo Meeks

Uuest aastast jõustub käibemaksuseaduse muudatus, mille alusel on maksukohustuslasel edaspidi teatud eelduste täitmisel õigus vähendada oma maksukohustust, kui talle on võõrandatud kauba või osutatud teenuse eest jäetud osaliselt või täielikult tasumata, leiab advokaadibüroo Pallo & Partnerid.

Praegu kehtiva regulatsiooni järgi ei mõjuta ostja või teenusesaaja maksejõuetus maksukohustust, kui kaup ka tegelikult võõrandati või teenus osutati, kuid ostja või teenusesaaja ei ole selle eest kas üldse või täies ulatuses tasunud, teatas advokaadibüroo.

Uue aasta algusest on maksukohustuslastel aga käibemaksuseadusest tulenevalt õigus maksukohustust vähendada selliste võlgade osas, mille laekumine on ebatõenäoline ehk kui tegemist on lootusetu võlgnevusega.

Jurist Liina Luhti sõnul on maksukohustuse vähendamise tingimuste loetelu koostamisel aluseks võetud teiste riikide praktika ning lähtutud sellest, et tingimused poleks ettevõtjat liigselt koormavad ja teisest küljest ei soodustaks maksustatava väärtuse vähendamise võimaluse kuritarvitamist.

«Kahtlemata on selline muudatus väga vajalik, eriti arvestades koroonapandeemiast tingitud majanduslikku ebastabiilsust ning mitmete majandusharude kehva seisu,» märkis Luht.

«Käibemaksuseaduse muudatus võimaldab edaspidi leevendada ühest võlgnevusest tekkivat doominoefekti ning annab ettevõtetele, kellel on probleeme arvete sissenõudmisega, võimaluse enda maksukohustuse vähendamiseks,» lisas ta.

Vastavalt uuele regulatsioonile korrigeerib maksukohustuslane osaliselt või täielikult tasumata kaubalt või teenuselt arvestatud käibemaksusumma võrra oma tasumisele kuuluvat käibemaksusummat maksustamisperioodil, kui nõue raamatupidamisarvestuses maha kanti.

Kui maha kantud nõue hiljem osaliselt või täielikult tasutakse, tuleb see maksukohustuslasel arvestada oma maksustatava väärtuse hulka selles maksustamisperioodis, kui nõue osaliselt või täielikult tasuti.

Lisaks tuleneb seadusemuudatusest, et maksejõuetuse tõttu osaliselt või täielikult tasumata jätnud käibemaksukohustuslasest ostja või teenusesaaja peab arvestama, et kui ta on arvanud osaliselt või täielikult tasumata arves sisalduva käibemaksu sisendkäibemaksuna maha ja on saanud müüjalt teavituse nõude raamatupidamises mahakandmise kohta, on ta kohustatud selle nõudega seotud käibemaksu summa võrra suurendama oma maksukohustust teavituse saamise maksustamisperioodil.

Samuti on maksukohustuslasel kohustus pidada osaliselt või täielikult tasumata arvete üle arvestust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles