Marko Allikson: elektri hinna eest vastutab valitsus ja olemasolu eest Elering

Toomas Kask
, Saatejuht
Copy
Marko Allikson loodab, et meid elektriga varustavad merekaablid paukuva pakasega ikka vastu peavad.
Marko Allikson loodab, et meid elektriga varustavad merekaablid paukuva pakasega ikka vastu peavad. Foto: Sander Ilvest

OÜ Baltic Energy Partners juhatuse liige Marko Allikson tõdes, et praegused kõrged elektrihinnad on paljuski ka poliitiliste valikute küsimus. «Teoreetiline võimalus, et tuled kustuvad, on alati olemas. Selle eest vastutab otseselt Elering, et varustuskindlus ehk elekter oleks olemas,» märkis ta ja lisas, et elektri hind on poliitika pärusmaa. Alliksoni sõnul peab Baltikum tervikuna lootma ühendustele teiste riikidega, sest alternatiiv meil puudub.

Ei tulnud meil loodetud soe ja tuuline talv. Septembri lõpus tegite riigikogule ettekande CO2 kvoodi kallinemise mõjust riigieelarvele ja ühiskonnale. Kas tänaseks on turul realiseerunud kõige hullem stsenaarium?

Talve algus ei ole olnud kõige positiivsem. Ilma poolest on aastakümnete kõige külmem detsembri algus. Loomulikult see näitab, mis võib juhtuda tarbimisega. Tarbimine läheb üles, suure külmaga tuul kaob ja siis on vaja nii palju elektrijaamu, kui neid on, kohe ka tööle panna. Kui vaadata viimaseid päevi, kui tulid börsihinna tipud, siis väga suures osas oli põhjus selles, et aastakümneid ei ole vaja olnud detsembri alguseks kõiki jaamu tööle planeerida. Seetõttu ongi paljud hooldused planeeritud kestma detsembri lõpuni. Juba täna (neljapäev – toim) käivitub Lätis üks jaam ja järgmisest nädalast on vist Auvere elektrijaam töös. Nähtavasti ei näinud keegi planeerimisel ette nii külma detsembrit.

Samas oli Baltimaade üleüldine energiadefitsiit ehk oht riigi energiajulgeolekule ju teada. Kes sellises olukorras vastutab?

Siin on küsimus, kuidas defineerida energiajulgeolekut. Elekter on meil ju olemas.

Jah, aga tarbijale hingehinnaga.

Siin ongi mitu aspekti. Ühest küljest tähendab varustuskindlus otseselt seda, et elektrienergia oleks olemas. Jaamad olid olemas ja ühendused samuti ning elekter ära ei läinud. Teisest küljest on sellel kõigel hind ja seda, et hind tõusis nii kõrgele, ei saa kuidagi normaalseks pidada. Ma arvan, et see ei meeldi kellelegi – ei tootjatele ega tarbijatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles