Eesti on talentide meelitamise poolest maailmas 19. kohal

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Tallinna kõrghooned.
Tallinna kõrghooned. Foto: Tairo Lutter

Neljapäeval avaldatud World Talent Ranking aruande kohaselt on Eesti talentide meelitamise poolest maailmas kõrgel 19. kohal ning seda suuresti tänu haridusele.

Eesti säilitas sama koha, mis eelmisel aastal ning ühtlasi ka esikoha Ida-Euroopas, edestades näiteks Leedut ja Lätit, kes olid vastavalt 29. ja 30. kohal.

Edetabel on koostatud vastavalt kolmele tegurile - investeeringud ja areng, atraktiivsus ning oskuste ja pädevuste kättesaadavus.

Eesti tõusis võrreldes eelmise aastaga oskuste ja pädevuste kättesaadavuse edetabelis 32. kohalt 29. kohale, samas kui investeeringute ja arengu vallas langeti 10. kohalt 12. kohale ja atraktiivsuse poolest 19. kohalt 20. kohale.

Eesti oli maailma juhtivate riikide hulgas eelkõige hariduse vallas. Näiteks saavutati 4. koht haridusalase hindamise valdkonnas ja 9. koht haridusalaste kulutuste poolest. Eesti saavutas kõrgeima ehk 3. koha madala õhusaaste osas ja ka kõrge 9. koha naissoost tööjõu osakaalu suhtes.

Madalaima koha sai Eesti kergesti kättesaadava kvalifitseeritud tööjõu osas ehk koguni 62. koha 64 riigi seas. Samuti oli Eesti viimaste hulgas kergesti kättesaadavate finantsalaste oskuste ning pädevate tippjuhtide valdkonnas ehk mõlema puhul oldi 57.

Koroonapandeemia suurendas ajude äravoolu

Maailmas oli esikohal Šveits, kellele järgnesid Rootsi, Luksemburg, Norra, Taani, Austria, Island, Soome, Holland ja Saksamaa.

Uuringus leiti, et koroonapandeemia suurendas lõhet riikide vahel, kus on rohkelt ja vähe andekaid ning ühtlasi ajude äravoolu väheste andekatega riikidest 2021. aastal.

«See on ka tippjuhtide vastutus, kes peavad mõistma oma rolli töötajate motivatsiooni suurendamisel, mida ei juhi mitte ainult välised tegurid, nagu palk, turvalisus või elukvaliteet, vaid ka võimalused, mida juhid saavad töötajatele pakkuda ümberõppeks, paindlikuks tööks ja parima tehnoloogia kasutamiseks,» ütles IMD Maailma Konkurentsikeskuse direktor Arturo Bris.

Teistest suurtest riikidest langes Singapur kolm kohta 12. kohale, USA parandas oma positsiooni ühe koha võrra 14. kohale, Kanada langes 8. kohalt 15. kohale, Ühendkuningriik tõusis 23. kohalt 21. kohale, Hiina kerkis neli kohta 36. kohale, Jaapan langes ühe koha võrra 39. kohale ja India hüppas kuus kohta 56. kohale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles