Aab: uued maismaatuulepargid võivad kerkida juba 3–4 aasta pärast

BNS
Copy
Tuulepark maismaal.
Tuulepark maismaal. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Riigihalduse minister Jaak Aab ütles neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil, et huvi uute maismaatuuleparkide rajamise vastu on üpris suur ning esimesed pargid võivad valmida juba 3–4 aasta jooksul.

Läbirääkimised võimalike parkide rajamiseks käivad Aabi sõnul praegu ligi 20 omavalitsuses, kuid lahendamist vajavad nii riigikaitseliste piirangute kui keskkonnamõjuga seotud küsimused.

«Üritame siin kaasa aidata, et märgistada ära, kus on need kõige potentsiaalsemad piirkonnad, kus on võimalik seda teha, kus ei tule teisi piiranguid või kitsendusi ette,» kinnitas minister.

Samuti peaks ministri sõnul jaanuaris valitsusse kinnitamiseks jõudma merealaplaneering, mis määratleb meretuuleparkide arendamiseks sobilikud piirikonnad. Lisaks, juba kehtivas Pärnu maakonnaplaneeringus on määratletud sobivad alad Liivi lahes, kus praegu oma tuuleparke arendavad nii Eesti Energia kui Utilitas.

Peagi algatatakse Aabi sõnul ka riigi eriplaneering meretuuleparke maismaal asuvate alajaamadega ühendavate kaablite rajamiseks.

Majandus- ja kommunikatsioonimisteerium valmistab samal ajal aga ette nii-öelda kohaliku kasu instrumendi eelnõu, mis võimaldaks muu hulgas tuuleparkidest tekkivate võimalike häiringute eest rahalise kompensatsiooni maksmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles