Uus-Meremaa loobub tasapisi tubakamüügist

BNS
Copy
Uus-Meremaa valitsusel on kavas piirata tubaka müügikohti ja lubada turule ainult madala nikotiinisisaldusega tooted
Uus-Meremaa valitsusel on kavas piirata tubaka müügikohti ja lubada turule ainult madala nikotiinisisaldusega tooted Foto: Sander Ilvest

Uus-Meremaa tegi neljapäeval teatavaks plaani suitsetamise järkjärguliseks keelustamiseks tubakatoodete ostmiseks lubatud vanuse tõstmisega.

See tähendaks, et tänased teismelised ei jõua iial sigarettide seadusliku ostmise ikka.

Praegu on Uus-Meremaal alla 18-aastastele tubakatoodete müük keelatud, kuid tervishoiuministri abi Ayesha Verralli sõnul on kavas hakata alates 2027. aastast seda vanust igal aastal aasta võrra tõstma.

«Me tahame kindlustada, et inimesed ei hakka mitte kunagi suitsetama, et nemad ja tulevased põlvkonnad ei saaks mitte kunagi seaduslikult tubakat hankida, sest suitsetamise alustamiseks ohutut iga ei ole olemas, see on tõde,» ütles ta.

Valitsusel on kavas piirata ka tubaka müügikohti ja lubada turule ainult madala nikotiinisisaldusega tooted, et vähendada sõltuvusse sattumise väljavaateid.

Verralli sõnul tagavad need sammud Uus-Meremaale rolli ülemaailmse tubaka piiramise eestvõitleja rolli, mis võeti 1990. aastal, kui keelati sigaritootjail sporti rahaliselt toetada. 2004. aastal keelati baarides suitsetamine.

«See on meie rahva tervise jaoks ajalooline päev,» ütles ta. «Suitsetamine on Uus-Meremaal ikka veel juhtiv välditava surma põhjus ja see põhjustab iga neljanda vähi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles