Biden hoiatas Putinit pretsedenditute sanktsioonide eest (1)

Copy
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden ja Venemaa riigipea Vladimir Putin. 
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden ja Venemaa riigipea Vladimir Putin. Foto: Mandel Ngan/AFP/Scanpix

USA president Joe Biden ütles kolmapäeval, et hoiatas oma Venemaa ametivenda Vladimir Putinit pretsedenditute sanktsioonidega, kui Venemaa tungib Ukrainasse.

Biden ütles päev pärast virtuaalset tippkohtumist, et Ühendriigid vastaksid sanktsioonidega, «milliseid ta pole varem näinud».

«Ütlesin seda väga selgelt. Kui ta tõepoolest Ukrainasse tungib, on sellel väga rängad tagajärjed. Majanduslikud tagajärjed, mille laadseid ei ole tema ega keegi teine veel näinud,» ütles Biden.

Bideni sõnul kaasneks Venemaa rünnakuga lisaks majandussanktsioonidele ka USA sõjalise kohaolu tugevnemine NATO idatiival.

«Me tõenäoliselt peaksime oma kohalolu NATO riikides tugevdama, et rahustada eelkõige idatiival olijaid. Lisaks ütlesin ma selgelt, et me osutaksime kaitsevõimekust ukrainlastele,» ütles Biden.

Ta lisas, et USA vägede saatmine Ukrainasse kaitseks Venemaa eest arutusel ei ole, kuna Ukraina ei kuulu NATO-sse. «Võimalus, et Ühendriigid kasutavad ühepoolselt jõudu, et seista vastu Ukrainasse tungivale Venemaale, ei ole hetkel kõne all,» ütles Biden. «Meil on moraalne ja õiguslik kohus kaitsta oma NATO liitlasi artikkel viie alusel. See on püha kohus. See kohus ei laiene Ukrainale.»

Biden ütles, et Putin sai USA positsioonist kindlasti aru. «Ma olen täiesti kindel, et sõnum jõudis talle kohale,» lausus Biden.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles