Tutvumisportaaliga liitumine võib lõppeda inkassofirma küüsis

Tarbija24
Copy
Kohtingusaidid nõuavad raha
Kohtingusaidid nõuavad raha Foto: Urmas Luik

Tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve amet (TTJA) kutsub tarbijaid üles tähelepanelikkusele Šveitsis registreeritud, kuid eestikeelsete kohtinguportaalidega liitumisel. 

Ametile laekunud tarbijakaebused viitavad sellele, et tarbijatel on raskusi liitumislepingu lõpetamisega.

Eesti tarbijate seas populaarsed tutvumisportaalid www.juhuslikkohting.com, www.kohtingud40pluss.ee, www.salajanekohtingud.com, www.seniordateingestonia.com jt kuuluvad Šveitsis asuvale ettevõttele Dateblaster AG.

Nendes tutvumisportaalides pakutakse tasuta liitumist, kuid see ei võimalda kasutada enamikku portaali pakutavaid teenuseid. Näiteks kuvatakse tarbijale teiste kasutajate profiile, kuid ei võimaldata kasutajatel omavahel suhelda, sest vestlused ehk chat'i funktsioonid pole kättesaadavad või saab ühendust võtta vaid piiratud ulatuses.

«Sageli vormistavad tasuta teenuses pettunud kasutajad tasulise liitumise,» selgitab TTJA tarbijate ja ettevõtjate nõustamise osakonna juhataja Kristina Tammaru.

Tasulise liitumise vormistamisel tuleb teenuse eest täies ulatuses ette maksta ning summa debiteeritakse tarbija maksekontolt. «Ühekordse maksega arvestanud tarbijad avastavad hiljem, et raha hakatakse maha arvama iga kuu,» lisab Tammaru.

Sooviavaldustele leping lõpetada kaupleja sageli ei reageeri ning tasumata maksete korral hakkab tarbijatele nõudeid esitama inkassofirma, lisades nõudele ka märkimisväärse teenustasu.

Lisaks lepingu lõpetamise võimatusele on selgunud ka, et tutvumisportaalid võivad sisalda n-ö võltskontosid ning samade isikute pildid on kasutusel ka teistes portaalides. 

Amet tuletab tarbijatele meelde, et enne teenusega liitumist tuleb tähelepanelikult läbi lugeda teenuse kasutustingimused ning juhul, kui need ei ole üheselt mõistetavad, tuleks liitumisest loobuda. «Tingimused, sh maksetingimused hakkavad kehtima kohe kasutajaks registreerimisel, isegi kui tarbija neid läbi ei loe,» rõhutab Tammaru.

Väga oluline on enne lepingu sõlmimist ning isikuandmete esitamist kindlaks teha kaupleja isik, sh tema ärinimi ning kontaktandmed. Tutvumisportaali kodulehe tippdomeen .ee või lehe eestikeelne sisu ei anna alust arvata, et tegemist on Eesti ettevõttega.

Väljaspool Euroopa Liitu registreeritud ettevõtetega tehtud tehingutele või vaidlustele ELi tarbijaõigused ei laiene ning tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ametil ega ameti juures tegutseval Euroopa Liidu tarbija nõustamiskeskusel ei ole seetõttu pädevust tarbijat nõustada või abistada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles