Võitlus ümbrikupalgaga: riik hakkab ehitajatelt nõudma tööaja registreerimist

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Ehitajad. Pilt on illustreeriv.
Ehitajad. Pilt on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus (Reformierakond) saatis valitsusse eelnõu, mille eesmärk on suurendada ehitussektoris ausat konkurentsi ja vähendada maksupettuste riske.

Maksukorralduse seaduse muutmisega luuakse maksu- ja tolliametisse (MTA) e-rakendus, kuhu iga suurema ehitusobjekti puhul märgivad ehitusettevõtjad oma alltöövõtjad. See annab nii MTA-le kui ka peatöövõtjale parema ülevaate ehituse pika töövõtuahela kõigist osalistest.

Teise sammuna hakatakse registreerima ehitajate tööplatsil viibimise aega, mis teeb lihtsamaks ebaseadusliku töötamise ja töötasu mustalt maksmise avastamise. Eelnõu järgi peab iga töötaja oma ehitusplatsile sisenemise ja väljumise registreerima. Andmed, mida nii kogutakse, sarnanevad täna kogutavate töötamise asukoha andmetega ega sisalda delikaatseid isikuandmeid.

«Ehitussektoris on töötajate registreerimine ja maksude tasumine aasta-aastalt aina paranenud, kuid osa murekohti on endiselt lahendamata – kohati makstakse töötajatele osaliselt ümbrikupalka ja varjatakse käivet. Selline olukord on kehv ausatele ettevõtjatele ja ehitajatele, vähendades nende sotsiaalseid tagatisi,» selgitas Pentus-Rosimannnus. «Selle muutmiseks tuleb edaspidi suurematel ehitusobjektidel hakata esitama andmeid töötajate ehitusplatsil viibitud aja kohta. Selline nõue ei puuduta üksnes väiksemaid ehitusprojekte ja inimesi, kes omale näiteks kodu või suvilat ehitavad.»

Ehitusettevõtjate liidu juhatuse liige Raivo Rand lisab, et nende jaoks on väga tähtis aus ja konkurentsivõimeline keskkond. «Oleme rääkinud töötaja kaardist, mis annab vajaliku informatsiooni ehitusplatsil tegutsejatest nii tellijatele kui ka peatöövõtu ettevõtjatele. Tööaja registreerimine koos töötaja kaardiga loob selleks väga hea võimaluse,» ütles ta.

Ülevaate saamine kogu töövõtuahelast ja ehitustööliste eeldusliku tööaja registreerimine aitab muuta tööprotsesse läbipaistvamaks ja on ausama konkurentsi saavutamiseks oluline, lisas ehitusettevõtja Rand. 

Politseil läheb lihtsamaks

Ehitusplatsidel töötamise elektrooniline registreerimine peaks lihtsustama ka välistöötajate seaduslikkust kontrolliva politsei- ja piirivalveameti ning töökeskkonna nõuetele vastavust seirava tööinspektsiooni järelevalvet.

Eelnõu järgi on uusi nõudeid kohustuslik sisse viia ehitusobjektidel, mille kestus ületab eeldatavalt 30 päeva ja kui objektil töötab korraga vähemalt 20 inimest või kui eeldatav töömaht ületab 500 täistööpäeva. Eestis on sellised ehitusobjekte aastas alla tuhande.

Sarnane süsteem on kasutusel mitmes riigis, Eesti lähinaabritest on näiteks Soomes, Rootsis ja Lätis kehtestatud nõue registreerida suurematel ehitusplatsidel töötajad ja nende ehitusplatsil viibimise aeg.

Muudatused on planeeritud jõustuma 2023. aasta 1. oktoobrist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles