Eesti päritolu riskikapitalifond kaasab idudesse investeerimiseks 52 miljonit

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Startup Wise Guysi fintech valdkonna mentor Johan Lorenzen.
Startup Wise Guysi fintech valdkonna mentor Johan Lorenzen. Foto: Evija Trifanova/Scanpix Baltics

Riskikapitaliettevõte ja ärikiirendi Startup Wise Guys kaasab investoreid, et luua piirkonna suurim idufirmade portfell rohkem kui 500 varajase faasi ettevõttega.

Plaan on kaasata üle 52 miljoni euro kolme riskikapitalifondi jaoks – Challenger Fund II, Opportunity Fund I ja Cyber Fund I. Fondide kaudu investeerib ettevõte kuni kolme aastaga vähemalt 250 idufirmasse, ehitades üles piirkonna suurima idufirmade portfelli rohkem kui 500 varajase faasi ettevõttega.

Kolme fondi kaudu investeerib ettevõte idufirmadesse üle maailma, keskendudes Balti ning Kesk- ja Ida-Euroopa piirkonnale. Samas tegutsetakse aktiivselt ka teistes riikides, näiteks Itaalias ja Türgis.

Startup Wise Guys’i kaasasutaja Herty Tammo: «Jätkame aktiivset start-up’ide toetamist, mida teeme juba kümnendat aastat. 2020. aasta jooksul, mis märkis paljudele seisakut, investeerisime meie oma 50-liikmelise tiimiga rohkematesse iduettevõtetesse kui enamik Euroopa suuri varajase faasi fonde. Uued fondid loovad uusi võimalusi Eesti investeerimismaastikul. Nii olemasolevad kui uued investorid saavad koos meiega võtta osa sadade uute muutusi loovate asutajate edulugudest.»

Mis fondidega on tegu?

Challenger Fund II

Suurim kolmest fondist, Challenger Fund II, on juba teine usaldusfond, mis investeerib Startup Wise Guys'i kiirendiprogrammide käigus väga varajase faasi ettevõtetesse, luues tehingute voogu ka hilisema faasi investeerimisfondidele Eestis ja mujal. 

Challenger Fund II fondi kaasab Startup Wise Guys kuni 30 miljonit eurot, mis investeeritakse kuni 200 idufirmasse. Kiirendifaasis idufirmadesse investeerib fond kuni 80 000 eurot, jätkuinvesteeringutesse kuni 300 000 eurot ning teeb ka suuremaid otseinvesteeringuid. Fondi huviorbiiti kuuluvad B2B SaaS ja fintech idufirmad ning jätkusuutlikkust tõstvaid ja küberturvalisuse lahendusi pakkuvad ettevõtted.

Opportunity Fund I

Startup Wise Guys'i portfelliettevõtete jätkuinvesteeringute fondi Opportunity Fund I kaasatakse kuni 15 miljoni eurot, mis investeeritakse kuni 40 idufirma seemnefaasi, A-ringi ning kasvufaasi investeeringutesse.

Fond annab investoritele võimaluse panustada madalamate teenustasude ja investeeringuriskidega juba tõestatud ärimudelitesse tarkvarateenuste, küberturvalisuse, jätkusuutlikkuse, finantstehnoloogia ja kaitsetehnoloogia valdkondades. Praeguseks on fondist tehtud 8 investeeringut, sealhulgas Eesti ettevõtetesse Planet42, Fractory, Clean Kitchen ja Hive.id.

Cyber Fund I

Startup Wise Guys on loonud eraldi fondi küberturvalisusega tegelevatesse ettevõtetesse investeerimiseks, kuhu kaasab 7,5 miljonit eurot. Fond teeb 20 investeeringut kiirendi tasandil ettevõtetesse ning jätkuinvesteeringutesse seemnefaasis. Fond on investeerinud juba kolme ettevõttesse Poolas, Austraalias ja Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles