Toitumisnõustaja hinnang ⟩ Milline on kõige tervislikum piparkoogitainas?

Adele Johanson
Copy
Piparkookide valmistamine.
Piparkookide valmistamine. Foto: Elmo Riig

Kuigi parajalt magusad on kõik piparkoogitainad, on mõnesse lisatud rohkem suhkrut kui teise. Confido meditsiinikeskuse toitumisnõustaja Anneli Kõiv vaatas läbi suure valiku piparkoogitainaid, mida Eestis pakutakse ning valis oma vaatenurgast parimad välja. 

Kuna piparkookide suurtarbijad on lapsed, siis on Kõivu sõnul parim valik selline, mis ei sisalda liigselt lisaaineid, töödeldud rasvained ega säilitusaineid. Kuna piparkook kaetakse tavaliselt ka glasuuriga, mis sisaldab 80 protsendi ulatuses suhkrut, siis võiks eelistada madalama suhkrusisaldusega tainast.

«Kui otsime pakendilt infot rasvaine sisalduse kohta, siis tasub tähelepanu pöörata sellele, kas toode sisaldab osaliselt hüdrogeenitud rasvu (transrasvhappeid),» selgitas toitumisnõustaja. Neid tasub vältida. 

Ka võis ja teistes rasvastes piimatoodetes võib esineda looduslikul kujul transrasvhappeid, mis väikestes kogustes ei ole organismile kahjulikud, kuid siiski ei tasu ka nendega liialdada. Toitumissoovituste järgi on ohutu transrasvhapete osakaal menüüs alla ühe protsendi päevasest koguenergiast – sama piir kehtib ka looduslike transrasvhapete kohta.

«Ühesõnaga, mida lühem ja lihtsalt arusaadav koostisainete loetelu, seda parem!» kinnitas Kõiv.

Piparkoogitainaste esikolmik toitumisnõustaja pilguga

Pagaripoiste piparkoogitainas võiga

Koostis: nisujahu, või, suhkrusiirup, suhkur, joogivesi, söögisooda, piparkoogimaitseained (kaneel, kardemon, nelk, must pipar, ingver, muskaatpähkel)

100g tainas

  • 386 kcal
  • suhkrusisaldus 24g
  • rasvad 16 g

Karja Pagari piparkoogitainas võiga

Koostis: nisujahu, suhkur, või (15 protsenti), vesi, kanamunad, maitseainesegu (kaneel, koriander, nelk, apelsinikoor), söögisooda, sidrunhape, sool

100g tainas

  • 387 kcal
  • suhkruid 26,4 g
  • rasva 13,5g

Hiiumaa Pagari piparkoogitainas võiga

Koostis: nisujahu, suhkrusiirup, või (14 protsenti), kanamuna, vesi, täistera nisujahu (5 protsenti), linnaseekstrakt (odralinnased, oder, vesi) vürtside segu (ingver, muskaat, nelk, koriander, kardemon, vürts), kaneel, sooda, sool

100g tainas

  • 380 kcal
  • suhkruid 26,6g
  • rasva 13,2 g

Nende tainaste koostisosad olid Kõivu sõnul kõige rohkem nn vanaema valmistatud piparkoogitaina koostisega sarnased ja lisaained puudusid täielikult või oli neid minimaalselt.

Tuntud lisaained, nagu E500-söögisooda, E300 askorbiinhape (leiduvad küpsetuspulbri koostises) ja E322 sojaletsitiin ei läinud miinustena arvesse, väikestes kogustes nende lisaainete tarbimine tervist ei mõjuta.

Võimalusel võiks vältida aga säilitusained E202 sisaldavaid tooteid, mis on nii hooajalises tootes kui ka piparkoogitainas täiesti ebavajalik lisand.

Suhkur on kurjast

«Erakordselt kõrge suhkrusisaldusega üllatas Gustav Cafe šokolaadiga piparkoogitainas. Koostise poolest polekski ju väga midagi ette heita, aga suhkrusisaldus 100 grammis 60 grammi! Seda ei valiks!» oli toitumisnõustaja veendunud.

Madala suhkrusisaldusega, 16 grammi 100 grammi kohta ja hea koostisega on Marta Pagari piparkoogitainas. Selle puhul tõi toitumisnõustaja miinusena välja rasvaineta kasutatud palmirasva baasil margariini, mis tõstab rasvasisalduse 100 grammi kohta 17 grammini. Vähem suhkrut, aga rohkem rasva!

Glasuuriga piparkoogid
Glasuuriga piparkoogid Foto: Dmitri Kotjuh

Vastupidine näide on Eesti Pagari piparkoogitainas, kus 100 grammi kohta on 47 grammi suhkrut, aga rasva margariinina vaid 9,8 grammi.

Värvaineid võiks olla napilt 

Kõige pikema lisaainete nimekirjaga oli pea 30 võrreldud piparkoogitaina hulgas Eesti Pagari Premium piparkoogitainas, kuhu on lisatud ka looduslikku päritolu toiduvärvi E160B, säilitusainet E202 (kaaliumsorbaat) – viimane võib põhjustada tundlikel inimestel ärritusreaktsioone.

«Loomulikult on kogused väikesed, aga ka lapsed on võrreldes keskmise täiskasvanuga, kelle järgi on ohutusnõuded seatud, oluliselt väiksemad, seega lastele mõeldes võiks teha nii puhtaid valikuid kui võimalik!» toonitas Kõiv.

Toitumisnõustaja kinnitusel ei ole hea valik ka lastepärase nimetusega Reval Kondiitri piparkoogitainas Sipsik, mis sisaldab nii toiduvärvi (küll looduslikku päritolu), säilitusainet E202 kui ka rasvainena margariini, mis tehtud palmiõli, kookosõli baasil. «Samas positiivse poole pealt võiks mainida, et see on üks madalama suhkrusisaldusega tainas, suhkrut vaid 19,8 grammi 100 grammi kohta.»

Lõuna Pagarite šokolaadiga piparkoogitainas kasutatud margariin sisaldab ka osaliselt hüdrogeenitud palmiõli, nii et see ei ole ka väga hea valik, märkis Kõiv.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles