Kuna piparkookide suurtarbijad on lapsed, siis on Kõivu sõnul parim valik selline, mis ei sisalda liigselt lisaaineid, töödeldud rasvained ega säilitusaineid. Kuna piparkook kaetakse tavaliselt ka glasuuriga, mis sisaldab 80 protsendi ulatuses suhkrut, siis võiks eelistada madalama suhkrusisaldusega tainast.
«Kui otsime pakendilt infot rasvaine sisalduse kohta, siis tasub tähelepanu pöörata sellele, kas toode sisaldab osaliselt hüdrogeenitud rasvu (transrasvhappeid),» selgitas toitumisnõustaja. Neid tasub vältida.
Ka võis ja teistes rasvastes piimatoodetes võib esineda looduslikul kujul transrasvhappeid, mis väikestes kogustes ei ole organismile kahjulikud, kuid siiski ei tasu ka nendega liialdada. Toitumissoovituste järgi on ohutu transrasvhapete osakaal menüüs alla ühe protsendi päevasest koguenergiast – sama piir kehtib ka looduslike transrasvhapete kohta.
«Ühesõnaga, mida lühem ja lihtsalt arusaadav koostisainete loetelu, seda parem!» kinnitas Kõiv.
Piparkoogitainaste esikolmik toitumisnõustaja pilguga
Pagaripoiste piparkoogitainas võiga
Koostis: nisujahu, või, suhkrusiirup, suhkur, joogivesi, söögisooda, piparkoogimaitseained (kaneel, kardemon, nelk, must pipar, ingver, muskaatpähkel)
100g tainas
- 386 kcal
- suhkrusisaldus 24g
- rasvad 16 g
Karja Pagari piparkoogitainas võiga
Koostis: nisujahu, suhkur, või (15 protsenti), vesi, kanamunad, maitseainesegu (kaneel, koriander, nelk, apelsinikoor), söögisooda, sidrunhape, sool
100g tainas
- 387 kcal
- suhkruid 26,4 g
- rasva 13,5g
Hiiumaa Pagari piparkoogitainas võiga
Koostis: nisujahu, suhkrusiirup, või (14 protsenti), kanamuna, vesi, täistera nisujahu (5 protsenti), linnaseekstrakt (odralinnased, oder, vesi) vürtside segu (ingver, muskaat, nelk, koriander, kardemon, vürts), kaneel, sooda, sool
100g tainas
- 380 kcal
- suhkruid 26,6g
- rasva 13,2 g
Nende tainaste koostisosad olid Kõivu sõnul kõige rohkem nn vanaema valmistatud piparkoogitaina koostisega sarnased ja lisaained puudusid täielikult või oli neid minimaalselt.