Kallas: peamine soov on leida lahendus, mis tagab stabiilse elektrituru (36)

Copy
04.11.2021, Tallinn. Valitsuse pressikonverents. Fotol Kaja Kallas. Foto Remo Tõnismäe, Postimees
04.11.2021, Tallinn. Valitsuse pressikonverents. Fotol Kaja Kallas. Foto Remo Tõnismäe, Postimees Foto: Remo Tõnismäe

Seoses üha pingelisema olukorraga elektriturul kutsub valitsus neljapäeval Eesti energiafirmade ning ministeeriumi esindajad arutelule, et üheskoos probleemile lahendusi otsida, teatas peaminister Kaja Kallas.

Peaminister kirjutab sotsiaalmeedias, et ajal, mil valitseb erakordselt külm ilm ja elektrihinnad on laes, on 45 protsenti kodudest valinud börsipaketiga lepingud, samas kui Soomes on neid ainult 10 protsenti.

«Seetõttu on tõesti suur mure inimeste toimetuleku pärast – pole mõeldav, et me selliste hindadega kogu talve jätkame.

Oleme neljapäeval valitsusse kutsunud nii Eleringi, Eesti Energia kui ka majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi esindajad, et olukorda analüüsida. Samuti arutame, mida saame ette võtta selleks, et hinnad muutuksid stabiilsemaks,» teatas Kaja Kallas.

Peaminister loetleb, mida valitsus on inimeste aitamiseks ära teinud:

«1) Oleme ära jätnud elektriaktsiisitõusu, mille eelmine valitsus seadustas.

2) Oleme alandanud elektri võrgutasu 50%.

3) Oleme kokku pannud toetusmeetmepaketi vähekindlustatud peredele – 70 000 peret, kellele hinnatõus kompenseeritakse 80% ulatuses.

4) Lisaks on toimetulekutoetus neile, kes seda kõige enam vajavad.»

Kallase sõnul on tema peamine soov leida lahendus, mis tagab stabiilse elektrituru toimimise. «Tõstatan selle teema ka kolmapäeval, kui kohtume Balti peaministritega. Loomulikult suhtleme Euroopa Komisjoniga ja järgmisel nädalal toimub ka Euroopa Ülemkogu, kus kõrgete elektrihindade probleem on samuti päevakorras.»

Peaminister lisab, et majandus- ja taristuminister Taavi Aas tuleb neljapäeval valitsusse täiendavate võimalike lahendustega. «Pikem lahendus on muidugi energiasäästu ja uutesse tootmisvõimsustesse investeerimine,» märgib Kallas.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles